Gut tofüsü nedeniyle peroneal sinir lezyonu: Olgu sunumu

Yükleniyor...

Özet

Cut, hiperürisemi ve tekrarlayıcı artrit ataklarıyla seyreden, daha ileri dönemlerde kronik artrit ve ürik asit taşlarının görüldüğü metabolik bir hastalıktır. Bu makalede tofüslü kronik gut döneminde bulunan ve tofüs nedeniyle peroneal sinir lezyonu gelişen bir olgu sunulmuştur. 63 yaşındaki erkek hastanın, 20 yıla yakın süredir şikayetlerinin bulunması, tanının geç konulması, düzensiz diyet ve ilaç kullanımı nedenlerinden dolayı kronik, tofüslü gut periyodunun gelişmesi görülmüştür. Vücudunun birçok yerinde tofüsler ve sol ayak 1. metatarsofalangeal eklemde (MTF), distal falanksta destrüktif lezyon gelişmiştir. Tofüs kompresyonu şu ana kadar rastlanmayan peroneal sinirde lezyonuna neden olmuştur. Bu sunumla gut hastalığında da bir çok hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve tedavinin gelişebilecek komplikasyonları önlemede ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istedik.
Gout is a metabolic disease characterized with hyperuricemia, attacks of recurrent arthritis and in prolonged cases chronic arthritis and uric acid lithiasis. In this article, a case of chronic tophaceous gout (CTG) in whom peroneal nerve lesion due to tophus compression was presented. The development of CTG period in this 63 years old, male patient can be the result of lasting the complaints for 20 years, delayed diagnosis, irregular diet and medication. Tophi in several sites of his body and destructive lesions in left foot 1.metatarso-phalangeal joint and distal phalanx were observed. A tophus compression has been the reason of peroneal nerve lesion that has never been encountered up to now. By the presentation of this uncommon appearance of the gout, we intented to emphasize the importance of early diagnosis and management in order to prevent the further complications.

Pediatri

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi