Yazar "Ekinci, Neslihan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe ANTIOXIDANT ACTIVITY, SOME NUTRITIONAL AND COLOUR PROPERTIES OF VACUUM DRIED STRAWBERRY TREE (ARBUTUS UNEDO L.) FRUITE(Termedia Publishing House Ltd, 2011) Orak, H. Hulya; Aktas, Turkan; Yagar, Hulya; Isbilir, S. Selen; Ekinci, Neslihan; Sahin, Fusun H.Background. The strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruit contains a higher amount of nutrients and bioactive compounds than many other cultivated species, however, the edible use of this fruit is currently not widespread. In this study, the influences of vacuum drying have been investigated in terms of changing of some nutritional characteristics, antioxidant properties, and colour. Material and methods. Fruits were collected from Canakkale province in Turkey and next vacuum dried. Ethyl oleate and water blanching pre-treatments were applied to fruits before drying. Ascorbic acid, reducing sugar, minerals, colour, total phenolic content, DPPH radical scavenging activity, beta-carotene bleaching activity and HMF formation were determined. Results. The EO pretreatment shortened the drying time more than WB and gives a higher beta-carotene bleaching activity, lower HMF and higher yellowness and brightness of external colour characteristics. Conclusions. In this research, the effects of vacuum drying process on the colour, antioxidant activity and nutritional characteristics of fruit have been determined and it has been concluded that the strawberry tree fruit is assessable in food industry by drying due to rich nutritional components, antioxidant activity and attractive colour of the fruit.Öğe Bazı hıyar çeşitlerinde lentisel yoğunluğunun muhafaza süresi ve kalite özelliklerinin değişimi üzerine etkisi.(Trakya Üniversitesi, 1995) Ekinci, Neslihan; Çelik, SalihÖZET BÂZI HIYAR ÇEŞİTLERİNDE LENTİSEL YO?UNLU?UNUN MUHAFAZA SÜRESİ VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN DE?İŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Bu araştırmada, hıyar yüzeyinde bulunan lentisellerin yoğunluğunun ve büyüklüğünün ağırlık kaybı ve diğer kalite kriterleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, Beith Alpha, Silor, Medina II, Melita, Donja-Mix ve Yerli Çeşit kullanılmıştır. Hıyarlar, oda koşullarında (21°C ve %72-73 oransal nem) ve soğutucuda (4°C ve %90- 95 oransal nem) 15 gün süre ile depolanmıştır. Araştırma sonucunda, lentisel yoğunluğu ve lentisel büyüklüğünün ağırlık kaybı üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Çalışmada kullanılan Yerli Çeşit'in lentisel yoğunluğu, diğer çeşitlere oranla fazla bulunmuştur. Aynı çeşidin ağırlık kaybının da diğer çeşitlere oranla fazla olduğu görülmüştür. Silor Çeşidi'nde ise, lentisel yoğunluğunun çok az olmasına rağmen ağırlık kaybı fazla olmuştur. Bunun nedeni, bu çeşidin lentisel büyüklüğünün fazla olmasıdır. Diğer çeşitlerde, lentisel yoğunluğu ile ağırlık kaybı arasında doğrusal bir ilişki saptanmıştır. Anahtar Kelimeler Hıyar, Ağırlık Kaybı, Lentisel, Lentisel Yoğunluğu, Lentisel Büyüklüğü, Meyve Eti Sertliği, Meyve Eti Deformasyonu, Meyve Eti Yarılma Direnci, Meyve Boşluk Hacmi, Meyve Çapı ve Boyu, Çürüme Miktarı (%).Öğe DETERMINATION OF ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF STRAWBERRY TREE (Arbutus unedo L.) FLOWERS AND FRUITS AT DIFFERENT RIPENING STAGES(Wydawnictwo Akad Rolniczej W Lublinie, 2012) Isbilir, Sebnem Selen; Orak, Hakime Hulya; Yagar, Hulya; Ekinci, NeslihanIn this study, the antioxidant activities of Strawberry tree (Arbutus unedo L.) flowers at flowering period and fruits during ripening period were investigated, along with some ripening characteristics such as color, reducing sugar and acidity. Antioxidant activity characteristics were investigated using by the methods of DPPH (1,1-Diphenyl-2-picryl-hydrazyl) scavenging activity, beta-carotene bleaching, reducing power, metal chelating capacity, superoxide anion scavenging and hydrogen peroxide scavenging activity in water, ethanol and methanol extracts. The total phenolic content of flowers in water extracts was found to be 232.38 +/- 7.19 mg GAE . g(-1) extract, and the DPPH activity was 81.3 +/- 0.49% at 50 mu g.ml(-1) concentration. In the ripening stages, the fully red fruits were determined higher antioxidant capacity than green and yellow fruits, except H2O2 scavenging activity which was highest in green fruit. In correlation study, the highest relationship was found between total phenolic content with reducing power (r(2) = 0.987**, P < 0.01), while the lowest with H2O2 scavenging activity (r(2) = 0.519*, P < 0.05).Öğe Evaluation of Antioxidant and Antimicrobial Potential of Strawberry Tree (Arbutus Unedo L.) Leaf(Korean Society Food Science & Technology-Kosfost, 2011) Orak, Hakime Hulya; Yagar, Hulya; Isbilir, Sebnem Selen; Demirci, Ahmet Sukru; Gumus, Tuncay; Ekinci, NeslihanIn present study, antioxidant and antimicrobial activities of strawberry tree (Arbutus unedo L.) leaves were investigated. Antioxidant activity was determined by methods of DPPH scavenging, beta-carotene bleaching, reducing power, metal chelating, superoxide anion scavenging, and hydrogen peroxide scavenging activity. Total phenolic content were determined to be 197.16 +/- 1.43 mg GAE/g extract in aqueous extract. The EC50 value of methanolic extracts was found to be 0.423 mg/mL. The extracts of leaves showed nearly 1/4 metal chelating capacity of standard EDTA, high reducing power, superoxide anion scavenging, and hydrogen peroxide scavenging activities. While the strawberry tree leaves exhibited antibacterial activity against Staphylococcus aureus, there was no inhibitory effect against Escherichia coli and Salmonella enteritidis. The strawberry tree leaves exhibited antifungal effect against 2 aflatoxigenic molds namely Aspergillus parasiticus NRRL 2999 and NRRL 465. These results suggest that the strawberry tree leaves may be used as an antioxidant source for pharmaceutical application, nutraceutical and functional food industries.Öğe Semperfresh, kalsiyum klorür ve sıcak uygulamalarının gölden delicious ve starking elma çeşitlerinin muhafazası üzerine etkisi(Trakya Üniversitesi, 2001) Ekinci, Neslihan; Çelik, SalihSEMPERFRESH, KALSİYUMKLORÜR VE SICAK UYGULAMALARININ GOLDEN DELICIOUS VE STARRING DELICIOUS ELMA ÇEŞİTLERİNİN MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Golden Delicious ve Starking Delicious elma çeşitlerinde Semperfresh (SPE), kalsiyumklorür (CaCk) ve sıcak uygulamalarının depolama süresince meyve kalitesi üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma, 1998-1999 yıllarında Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre, 3 tekrarlaman olarak Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün soğuk hava deposunda yürütülmüştür. Elmalar, 4 °C'de ve % 85-90 oransal nemde depolanmıştır. Araştırmada, hasat sonrası yapılan farklı uygulamaların meyvedeki ağırlık kaybı, meyve eti sertliğindeki değişimleri, solunum miktarı, klorofil ve antosiyanin yoğunluğu, nişasta miktarı, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı, indirgen ve toplam şeker miktarı, meyve etindeki kalsiyum içeriği ile acı benek ve mantari çürüklük oranı üzerine etkileri belirlenmiştir. Semperfresh'in Golden Delicious ve Starking Delicious elma çeşitlerine uygulanan % 0.5, % 1 ve % 2'lik dozları, kalsiyumklorürün % 2 ve % 4'lük dozları, 38 OC'de 4 gün uygulanan sıcak uygulamasının ve sıcak uygulamasına ve buna ek olarak yapılan % 4'lük kalsiyumklorürün (sıcak + Ca uygulaması), incelenen özellikler üzerine yapmış olduğu etkiler aşağıda özetlenmiştir. Araştırmada kullanılan SPE'nin her dozunun meyvedeki ağırlık kayıplarını azalttığı, özellikle % 2'lik dozunun meyve eti sertliğini koruduğu saptanmıştır. Bunun yanında % 0.5, % 2 ve % Flik SPE dozlarının depolanan elmalarda, en düşük solunum değerlerine neden olduğu bulunmuştur. Ayrıca, klorofil kaybını azalttığı ve antosiyanin miktarını korumada etkili olduğu görülmüştür. Nişasta parçalanmasını kontrol meyvelerine oranla yavaşlatmıştır. SPE; suda çözünebilir kuru madde miktarı, indirgen ve toplam şeker miktarının azalmasına, titre edilebilir asitliğin yüksek olmasına yol açmıştır. Söz konusu madde, özellikle % Flik kullanım dozunda şiddetli acı benek görülmesine ve mantari çürüklüğün artmasına neden olmuştur.n Kalsiyumklorür uygulamasının (3 dakika süre ile 1 atm. basınç altında) % 2 ve % 4'lük dozlan, meyve eti sertliğini korumuş, solunumu azaltmada bir miktar etkili olmuştur. Aynı CaCİ2 dozları, meyvenin klorofil ve antosiyanin miktarını korumada etkili olurken, en yavaş nişasta parçalanmasına neden olmuştur. % 4'lük CaCfe uygulaması, SÇKM, indirgen şeker ve toplam şeker kriterlerinde en yüksek değerleri vermiştir. Buna karşın % 2 'lik CaCk uygulamasında söz konusu değer düşük bulunmuştur. CaCfe uygulamaları sonucunda, meyvedeki kalsiyum miktarı, artan doza bağlı olarak yükselmiştir. Buna karşın, acı benek ve mantari çürüklüğün azalması üzerinde CaCh uygulamasının etkili olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada, sıcak uygulamaları sırasında meyvelerde oldukça fazla ağırlık kayıpları meydana gelmiştir. Sıcak uygulaması sadece meyve eti sertliğini korumada etkili bulunmamış, ayrıca olgunlaştırmayı hızlandırması ile birlikte solunum oranını da arttırmıştır. Ayrıca, sıcak uygulaması elmalarda renk kaybına ve hızlı bir nişasta parçalanmasına neden olmuştur. Sıcak uygulaması ile beraber indirgen ve toplam şeker miktarlarında da artış görülmüştür. Sıcak + CaCİ2 uygulaması meyvelerin ağırlık kayıplarını arttırmış ancak meyve eti sertliğinin korunmasında da etkili olmuştur. Bu uygulamalar SÇKM, indirgen şeker ve toplam şeker miktarım arttırmış, acı benek ve mantari çürüklüğü azaltmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma sonuçları CaCl2 ve sıcak + CaCfe uygulamalarının acı benek oluşumunu ve mantari çürüklüğü azaltabileceğini göstermiştir. Araştırma bulguları ışığında depolama sırasında meyvelerde mantari çürüklük problemi mevcut ise, insan sağlığı açısından zararlı kimyasal maddeler yerine sıcak ve/veya sıcak+ CaCfc uygulamasının mantari çürüklüğün azaltılmasında etkili olacağım söylemek mümkündür. CaCl2 uygulaması acı beneği azalttığı gibi meyve kalitesinin sürdürülmesini de sağlamıştır. SPE uygulaması ise meyve kalitesini arttırmış ve meyvenin görünümünü de olumlu yönde etkilemiştir. Ancak, acı benek ve mantari çürüklüğü teşvik etmesi ise SPE'nin bir dezavantajı olarak ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler: Semperfresh (SPE), kalsiyum klorür (CaCfe), sıcak uygulaması, soğukta depolama, meyve kalitesi, Golden Delicious, Starking Delicious