Yazar "Ekinci, Filiz" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Alternaria alternata inülinazının saflaştırılması ve karakterizasyonu(Trakya Üniversitesi, 2002) Ekinci, Filiz; Aktaç, TülinÖZET Bu çalışmanın kapsamında, Alternaria alternata' dan inülinaz enziminin üretilmesi, üretim şartlarının inülinaz aktivitesi üzerine etkileri, enzimin saflaştırılması ve bazı biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Alternaria alternata' dan inülinaz enziminin üretim şartlarının inülinaz aktivitesi üzerine etkileri araştırıldığında, üretim süresi 2 gün, üretim sıcaklığının 30 °C, başlangıç pH' mm 6.0 olduğu saptanmıştır. Üretim ortamına eklenen C ve N kaynaklarının inülinaz aktivitesine etkisi araştırıldığında, en yüksek aktivite %1 inülin içeren ortamda görüldü, NH4H2PO4' m kullanılan diğer azot kaynaklarından daha iyi bir kaynak olduğu, kombine uygulamada ise, NH4H2PO4 ve NH4NO3 'ün birlikte bulunduğu ortamda en yüksek inülinaz aktivitesine ulaşıldığı belirlendi. Enzimin optimum çalışma koşulları incelendiğinde, inkübasyon pH 'mm 5.0, inkübasyon sıcaklığının 30 °C olduğu gözlendi. A. alternata inülinazı, diyaliz, deriştirme, jel filtrasyonu (Sephadex G-150) ve iyon değiştirici (DEAE-Cellulose) k roma tog rafi yöntemleri kullanılarak 65.89 kez saflaştırıldı, sataştırılan enzimin inülin için Km değeri 0.52 mM, Vmax değeri ise 8.69 mmol/ml/dk olarak hesaplandı. A. alternata inülinazının pH ve termal kararlılığı incelendiğinde, enzimin pH:4-6 aralığında kararlı olduğu ve aktivitesini 30-40 °C aralığında koruduğu belirlendi. 5 mM KCN' nin % 72.83 ve 5 mM DTNB' nin % 81.89 ile en yüksek inhibisyona neden olduğu, uygulanan tüm metal iyonlarının enzimde inhibisyon meydana getirdiği, 5mM' lık MnCfe' ün enzim aktivitesini tamamen inhibe ettiği bulundu. A. altenata inülinazının molekül ağırlığı SDS-PAGE ile 66.000 Da ve sephadex G-150 jel filtrasyonu ile 68.000 Da olarak tespit edildi ve A. alternata inülinazı ile inülinin hidrolizi ürünü fruktoz olduğundan, bu sonuç A. alternata inülinazının exo tip etki gösteren bir enzim olduğu ileri sürmektedir. Anahtar Kelimeler: İnülinaz, Saflaştırma, Alternaria alternataÖğe Buğday (Triticum aestivum) &(alfa)-amilazının bazı biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve enzim aktivitesi üzerine endosülfanın etkileri(Trakya Üniversitesi, 1996) Ekinci, Filiz; Aktaç, TülinÖZET Bu çalışmada, ilk olarak tohum çimlenmesinde önemli bir role sahip olan a-amilaz enziminin, buğday tohumlarındaki bazı biyokimyasal özellikleri belirlenmiş, daha sonra da buğday tarımında yaygın olarak kullanılan bir organoklorlu insektisitin (endosülfan) enzim aktivitesi ve total protein miktarı üzerine etkileri araştırılmıştır. Triticum aestivum L. Pehlivan çeşidinin a-amilaz enzimi aktivitesinin, çimlenmenin 2.-5. günleri arasında en yüksek düzeyde olduğu ve enzim aktivitesi için optimum koşulların: pH 5.2, inkübasyon sıcaklığı 30 °C ve inkübasyon süresi 3 dakika olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın II. aşamasında endosülfanın gerek toz gerek sıvı her iki formununda doza bağlı olarak, enzim aktivitesini inhibe ettiği ve total protein miktarlarında da azalma meydana getirdiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Endosülfan, a-amilaz, Triticum aestivum L