Yazar "Demirci, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı Soğutma Ortamları ve 12 °C'de Depolanan İstavrit Balığında (Trachurus trachurus) Meydana Gelen Kalite Değişimleri*(1999) Demirci, Mehmet; Orak, H. HülyaBu araştırmada, istavrit balığının (Trachurus trachurus) farklı soğutma ortamlarında depolanması ile meydana gelen kalite değişimleri incelenmiş ve raf ömrünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada istavrit balığı, deniz suyu ve çeşme suyundan elde edilen buzda 1 °Cde; deniz suyu ve deniz buzunda + 1°Cde, çeşme suyu ve çeşme buzunda +1 °Cde olmak üzere farklı soğutma ortamlarında muhafazası yanında, 12 °Cde de dondurulmuştur. Balıklarda duyusal analiz ile birlikte pH, trimetilamin, toplam uçucu bazik azot, tiyobarbütirik asit sayısı, peroksit sayısı ve amonyak tayini yapılmıştır. Laboratuvar analizleri sonucunda; soğukta muhafaza edilen istavrit balığına ilişkin tüm kalite değerlerinin 18. güne doğru giderek azaldığı belirlenmiştir. Balıkların DS+DB ve ÇS+ÇBda mufahazasında benzer sonuçlar elde edilmiş, her iki ortamda da balıkların 11. günden sonra tüketilebilirlik sınırını aştığı saptanmıştır. ÇB ve DBda depolanan balıklarda da birbirine yakın sonuçlar alınmış ve 18. günde tüketilebilirlik sınırını aştığı belirlenmiştir. 12 °Cde depolanan balıkların 18. günde tazeliklerini koruduğu saptanmıştır.Öğe Fatty acid composition of the oil from developing seeds of different varieties of safflower (Carthamus tinctorius L.)(Wiley, 2007) Gecgel, Umit; Demirci, Mehmet; Esendal, Enver; Tasan, MuratFatty acid composition and moisture and oil content were determined for Montola-2001 and Centennial safflower varieties at three different harvest dates from flowering to maturity, which were grown as autumn and spring crops in two different locations in 2001-2002 and 2002-2003. The experiment was carried out using split-split plots in a randomized complete block design with three replicates. Sowing dates affected oil content and fatty acid compositions significantly (P < 0.01), whereas moisture content in both years was not significantly affected. Moisture content declined 15 days from flowering period to maturity, while oil content increased. The rate of the palmitic acid formation decreased in both varieties 15 days from flowering period to maturity, whereas formation rates of the oleic and linoleic acids increased in Montola-2001 and Centennial varieties, respectively.Öğe Okratoksin A (Oa)'Nın Bira Fermentasyonundaki Durumu ve Fermentasyona Etkisi(Trakya Üniversitesi, 2003) Gümüş, Tuncay; Arıcı, Muhammet; Demirci, MehmetBu araştırmada bira fermentasyonu süresince farklı konsantrasyonlardaki OA miktarında meydana gelen değişiklikler Elisa metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Buna göre yaklaşık 10 ppb OA ilave edilen örnekte (A) fermentasyon sonunda (10. gün) OA seviyesinde % 24,97 oranında azalma tespit edilirken, yaklaşık 20 ppb OA ilave edilen örneğin (B) OA seviyesinde % 18,74 oranında bir azalma olduğu belirlenmiştir. Yaklaşık 30 ppb OA ilave edilen örnekte (C) ise daha düşük düzeyde bir azalma (% 8,9) olduğu tespit edilmiştir. Fermentasyon boyunca OA konsantrasyonu arttıkça, OA'daki azalma oranı düşmüştür. Fermentasyon boyunca OA konsantrasyonu maya gelişimini etkilemiş, OA ihtiva eden örneklerde maya gelişimi daha yavaş olmuştur. Yüksek konsantrasyonlarda OA ihtiva eden mayşede tespit edilen maya sayısı, kontrol ve düşük OA konsantrasyonlu mayşedeki maya sayısına göre daha düşük bulunmuştur. Fermentasyon boyunca pH değerinde OA yüksek olan örneklerde, düşük olanlara göre daha yavaş düşüş gözlenmiştir. Örneklerde OA konsantrasyonu arttıkça oluşan alkol oranı düşmüştür. Fermentasyon başlangıcında tüm örneklerde toplam şeker oranı % 6,62 iken OA konsantrasyonu arttıkça % şeker miktarı daha yüksek tespit edilmiştir.Öğe Tekirdağ ilinde yetiştirilen bazı sebze ve meyvelerde nitrat ve nitrit miktarları üzerinde araştırmalar(2005) Dıraman, Harun; Gündüz, Hüsnü; Demirci, MehmetMeyve ve sebzelerin doğal yapılarında bulunan nitrat ve nitritin miktarları, günümüzde çevre kirlenmesinin gıdalar üzerindeki etkisini gösteren önemli parametrelerdendir. Nitrat ve nitritler gerekli ortamı buldukları zaman kanserojen bileşenlere dönüşmektedirler. Nitrat ve nitritin tayininde çeşitli kimyasal yöntemler kullanılmaktadır. Bu araştırmada ISO tarafından meyve ve sebzelerde nitrat ve nitrit belirlenmesinde referans metot olarak verilen moleküler absorpsiyon spektrofotometrik metot kullanılmıştır.Tekirdağ ilinin farklı yerleşim birimlerinden toplanan toplam 96 örnek üzerinde çalışılmıştır. Ispanak, marul, taze fasulye, patates, elma ve üzümde mg/kg taze ağırlık üzerinden belirlenen ortalama nitrat değerleri sırası ile 362.5,685.6,168.6,777.9, 18.1,16.6 olmuştur. Nitrit miktarları ise çok düşük ve önemsiz düzeyde bulunmuştur. Örnekler üzerindeki nitrat ve nitrit miktarlarıyla ilgili istatistiki değerlendirmede yapılan gruplar arasında önemli farklılık olduğu bulunmuştur. Örneklerin nitrat miktarlarının Türk Gıda Kodeksi tarafından izin verilen maksimum değerlerin altında ve düşük olduğu görülmüştür.Öğe Trakya Bölgesinde üretilmiş beyaz peynirlerin kalsiyum ve fosfor miktarları üzerine bir çalışma(1998) Dıraman, Harun; Demirci, MehmetTrakya Bölgesi özellikle beyaz peynir üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Trakya Bölgesinde üretilmiş ve 12 farklı işletmeden alınmış peynir örnekleri kalsiyum (Ca) ve fosfor (P) miktarları bakımından analiz edilmiştir. Beyaz peynir örneklerinin Ca miktarları 960-1420 mg/100 g arasında değişmiş, ortalama değer 1150,1 mg/100 g, P miktarları ise 358-519 mg/100 g arasında değişmiş, ortalama değer 442,1 mg/100 g olarak bulunmuştur. Bu çalışma ile beyaz peynirlerin Ca ve P mineralleri bakımından zengin bir kaynak teşkil ettiği belirlenmiştir.