Yazar "Coşkuntuna, Levent" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Erken laktasyon döneminde tekdüze yemlemenin koyunlarda süt verimi ve kuzuların gelişimine etkileri(1999) Yurtman, İ.Yaman; Önenç, Sibel Soycan; Karaağaç, Fevzi; Coşkuntuna, Levent; Özdüven, M. LeventTekiz kuzu emziren ondört baş ve ikiz kuzu emziren sekiz baş Türkgeldi koyunu laktasyonun ilk 60 günlük sürecinde, günlük enerji ve protein tüketimlerinin eş değer düzeyde gerçekleşebilmesi amacı ile tek düze yemlemeye tabi tutulmuştur. Çalışma başlangıcında koyunlar yavru sayılarına göre iki deneme grubuna dağıtılmıştır. Her iki gruptaki koyunlar buğday ve süt yemi ile grup bazında yemlenmiş, yemleme periyodu boyunca gruplarda kesif yem tüketimine bağlı günlük protein ve enerji alımı 19.3 MJ ME ve 222.2 g HP olarak gerçekleşmiştir. Yoğun yemlere ilave olarak ad libitum düzeyde saman tüketime sunulmuştur. Farklılıklar önemli olmamakla birlikte (p>0.05), tekiz anaları daha yüksek canlı ağırlık artışına sahip olmuştur, ikinci kontrol döneminde tespit edilen verim seviyeleri dışında (p<0.05), verim seviyesi ve süt bileşenleri bakımından gruplar arasında gözlenen faklıhklar önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Ortalama günlük canlı ağırlık artıştan tekiz kuzular için 0.29±Q.011 kg , ikiz kuzular için 0.20±0.005 kg olarak gerçekleşmiş, grupların büyüme hızlan arasındaki farklılığın önem taşıdığı saptanmıştır (p<0.01).Öğe Farklı düzeylerde yağ içeren yemlerin beyaz ticari yumurtacı tavuk performansına etkilerinin araştırılması(Trakya Üniversitesi, 1992) Coşkuntuna, Levent; Şenköylü, NizamettinÖZET Beyaz ticari yumurtacı tavuklarda % O, % 3 ve % 6 düzeylerinde ham yağ (ayçiçeği) içeren yemlerin performansa etkilerini araştırmak üzere bir deneme düzenlenmiştir. Bu amaçla, 47 haftalık 2340 adet Lohmann beyaz ticari yumurtacı kullanılmıştır. Tamamıyla şansa bağlı deneme desenine uygun olarak, her üç gurup sekizer tekerrür halinde ve her deneme ünitesinde yaklaşık 95 tavuk düşecek şekilde şansa bağlı olarak kafes ünitelerine dağıtılmıştır. Tavuklar, damla tipi suluklu, yem saçımının minimum düzeyde olmasını sağlayan özel yemlikli, üç katlı çift, yanlı kafeslerde barındırılmıştır. Aydınlanma doğal ve yapay, havalandırma ise doğal olarak karşılanmıştır. Deneme süresince tavuklara verilen deneme yemleri, 1. gruba % 0 yağlı, % 14.4 protein, 2600 kcal/kg ME, 2. gruba % 3 yağlı, % 15.3 protein, 2750 kcal/kg ME ve 3. gruba % 6 yağlı, % 16.2 protein, 2900 kcal/kg ME içeren yemler verilmiştir. Hazırlanan bu yemler 8 haftalık araştırma süresince deneme gruplarına ad libitum olarak verilmiştir. Deneme sonunda, % 0, % 3 ve % 6 düzeylerinde ham yağ içeren yemlerle beslenen gruplarda, yem tüketimi sırasıyla 130 gr., 126 gr., 119 gr. P< 0.05 ve yemden yararlanma oranlan, 2.49, 2.32 ve 2.14 P< 0.05 olmuştur. Yem tüketimi ve yemdem yaralanma oranları bakımından gruplar arasındaki fark istatiksel olarak önemli bulunmuştur(P<0.05). Yumurta verimi ve yumurta ağırlığı bakımından % 0, % 3 ve % 6 düzeylerinde bitkisel ham yağ içeren yemlerle beslenen gruplarda yumurta verimleri sırasıyla % 80.9, % 82.6, % 83.5 ve yumurta ağırlıkları 65.7gr., 66.1gr. ve 66.6 gr. olmuştur. Gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur(P<0.05).VI Kırk yumurta oranı bakımından gruplar arasında istatistiki olarak herhangi bir farklılık bulunmamıştır.Öğe Farklı rasyon protein düzeylerinin Türkgeldi kuzularında besi performansı ve karkas özellikleri üzerine olan etkilerinin araştırılması(Trakya Üniversitesi, 1998) Coşkuntuna, Levent; Öğün, SabahattinVI ÖZET Farklı Rasyon Protein Düzeylerinin Türkgeldi Kuzularında Besi Performansı ve Karkas Özellikleri Üzerine Olan Etkileri Bu çalışmada, besi için hazırlanan kesif yem karmalarının içermiş olduğu ham protein miktarının, Türkgeldi kuzularında besi performansı, karkas özellikleri ve bazı kan parametreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma başlangıcında 27 baş Türkgeldi erkek kuzusu (2-2.5 aylık yaşta sütten kesilmiş) canlı ağırlıkları bazında üç deneme grubuna ayrılmışlardır. Her bir deneme grubunda yer alan hayvanlar hazırlanan kesif yem karmaları (Gl; 13.34 % HP, 2510 kcal ME/kg, G2;14.56 % HP, 2530 kcal ME/kg, G3; 15.85 % HP, 2560 kcal ME/kg,) ad libitum seviyede 56 gün süre ile yemlenmişlerdir. Besi süresince aynı zamanda, hayvan basma 1 00 g/gün düzeyinde kuru ot verilmiştir. Kesif yem karmaları günde üç ayrı öğünde verilmiş, sabah yemlemesinden önce artan yemler ayrılarak tartılmıştır. Deneme süresince ikişer haftalık dönemlerde canlı ağırlık tartımları yapılmış, aynı dönemlerde glikoz, total protein, üre, kreatinin, trigliserit, kolesterol ve VLDLc düzeylerinin belirlenmesi amacı ile kan örnekleri alınmıştır. Besi döneminin bitişini takiben, her gruptan 5 'er kuzu karkas analizleri için kesilmiştir.vn Gl, G2 ve G3 gruplarında ortalama besi sonu canlı ağırlıkları, ortalama günlük canlı ağırlık artışları ortalama yem tüketimi ve yemden yararlanma oranlan sırası ile 40.40±1.586, 38.73±0.877, 38.14±1.757 kg; 344.31±15.224,319.69±12.959,306.56±15.411 g; 1.46±0.015, 1.45±0.010, 1.41±0.013 kg ve 4.44±0.214, 4.83±0.231, 4.98±0.302 kg olarak tespit edilmiştir. Günlük ortalama yem tüketimleri haricinde (p <0.05),gruplar arasında istatistiki anlamda bir farklılığa rastlanmamıştır. Anahtar Kelimeler: Türkgeldi kuzuları, ham protein, besi performansı, kan parametreleri, karkas özellikleri.Öğe Kısıtlı yemlemenin besiye alınan kuzularda adipoz doku lipojenik enzim aktivitesi ve bazı kan metabolitleri üzerindeki etkileri(2000) Yurtman, İ.Yaman; Gültepe, Mustafa; Coşkuntuna, Levent; Avşar, KadirEnerji tüketimleri kısıtlanan besi kuzularında günlük hanı protein tüketiminde oluşacak farklılıkların kan metabolitleri ve lipojenik enzim aktivitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ortalama iki buçuk aylık yaşta bulanan otuz sekiz baş Türkgeldi erkek kuzusu muamele gruplarına şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. Çalışmada üç muamele grubu yer almış, 84 gün süren çalışma süresince gruplar farklı ham protein (HP) içeriklerine sahip eşdeğer enerji düzeyli rasyonlarla farklı seviyelerde yenilenmişlerdir. Kontrol (AL) grubunda yer alan kuzular kendileri için hazırlanan AL kesif yem karması (2567 kcal ME/kg; %13.15 HP) ile serbest düzeyde yemlenirken, KP l ve KP2 gruplarında yer alan kuzular KP1 (2563 kcal ME/kg; %15.71 HP) ve KP2 kesif yem karmaları (2564 kcal ME/kg; %18.98 HP) ile kısıtlı düzeyde (serbest koşullarda gerçekleşen kuru madde tüketiminin %85 i oranında) yenilenmişlerdir. Araştırmada aynı zamanda, besi özellikleri, kesim ve karkas özellikleri ile iç organ gelişim hızlan da incelenmiştir.Araştırma dönemi süresince kan örnekleri vakumlu tüpler aracılığı ile ikişer haftalık aralıklarla alınmıştır. Örnekler kan glikoz, total protein, albumin, üre, kreatinin, trigliserid, total kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoproteinlere bağlı kolesterol (HDL-C) düzeylerinin, ve alanın transaminaz (ALT), aspartate transaminaz (AST), alkalen fosfataz (ALP), kreatin fosfokinaz (CPK) aktivitelerinin saptanması amacı ile analize tabi tutulmuştur. Bunun yanı sıra albumin/globulin oranı (A/G), düşük yoğunluklu lipoproteinlere bağlı kolesterol (LDL-C) ve çok düşük yoğunluklu lipoproteinlere bağlı kolesterol (VLDL-C) düzeyleri de hesaplamalar aracılığı ile saptanmıştır. Kan glikoz (P<0.001), total protein (P<0.05), albumin (P<0.001), üre (P<0.001), kreatinin (P<0.001), trigliserid (P<0.001), HDL-C (P<0.05), VLDL-C (P<0.001) düzeyleri, A/G oranı (P<0.001), ile ALT (P<0.01), ALP (P<0.001) ve CPK (P<0.05) aktiviteleri bakımından önemli farklılıkların oluştuğu saptanmıştır.Araştırmanın 42 ve 84. günlerindeki kesimler sonrasında omental (OAD) ve subcutaneous (SAD) dokulardan örnekler alınmıştır. Alınan her bir doku örneğinde malat dehidrogenaz (MDH), glikoz 6-fosfat dehidrogenaz (G6PDH), gliserol 3-fosfat dehidrogenaz (G3PDH) ve yağ asit sentetaz (FAS) aktiviteleri incelenmiştir. Enzimlere ilişkin aktivite değerleri son dönem itibarı ile önemli düşüşler göstermiş (PO.001), G3PDH, G6PDH ve FAS aktivitesinin ŞAD da daha yüksek olduğu saptanmıştır (P<0.001). Örnekleme dönemi, muamele ve doku bölgesi itibarı ile gözlenen değişimler bakımından MDH diğer enzimlerden farklı eğilimler sergilemiştir. Doku bölgeleri, dönemler ve muameleler arasında MDH aktivitesi bakımından önemli farklılıklar oluşmamıştır (P>0.05). G6PDH (P<0.01) ve FAS (P<0.05) aktiviteleri muamelelerden önemli düzeyde etkilenmiş, AL grubunun KP 1 ve KP2 gruplarından daha yüksek G6PDH ve FAS aktivitesine sahip olduğu saptanmıştır (P<0.05). AL, KP l ve KP2 grupları için ortalama günlük canlı ağırlık artışı, ortalama günlük yem tüketimi ve ortalama yem değerlendirme etkinlikleri sırası ile 0.23±0.01, 0.19+0.01, 0.18±0.01 kg; 1259.4+66.9, 1086.9±1.33, 1085.8+4.00 g; 5.57±0.30, 5.86+0.20, 5.90±0.12olarak gerçekleşmiştir. Canlı ağırlık artışları (P<0.01) ve yem tüketimleri bakımından (P<0.001) gözlenen farklılıklar önemli bulunurken, yem değerlendirme etkinliği bakımından önemli farklılıklar saptanmamıştır (P>0.05).Kesimhaneağırlığı, soğuk sol yarım karkas ağırlığı, omental yağ ağırlığı, böbrek+leğen yağlan ağırlığı AL, KP1 ve KP2 gruplan için sırası ile 40.7±1.70, 37.2+0.47, 38.0+0.64 kg; 9.5+0.43, 8.4±0.21, 8.5+0.24 kg; 535.4±101.90, 382.6+70.04, 314.6+69.59 g; 344.6+82.30, 240.0±28.22, 227.8±49.62 g olarak bulunmuştur. Kesimhane ağırlığı, omental yağ ağırlığı, böbrek+leğen yağlan ağırlığı bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar oluşmamış (P>0.05), buna karşın AL grubu hayvanlannın KP1 ve KP2 gruplanndan önemli ölçüde daha yüksek soğuk sol yarmı karkas ağırlığına sahip olduğu saptanmıştır (P<0.05). Besi dönemi sonrasında karaciğer ağırlığı AL grubunda önemli ölçüde daha yüksek bulunmuş (P<0.05) karaciğer gelişim hızı bakımından gözlenen farklılıkların önem taşıdığı saptanmıştır (P<0.001).Öğe Silo yemlerinde organik asit belirlemede iki farklı metodun karşılaştırması(2003) Koç, Fisun; Coşkuntuna, LeventAraştırmada, silo yemlerinde organik asit (laktik, asetik, bütirik) tespitine yönelik Lepper metodu ile spektrofotometrik metodun karşılaştırılmasına çalışılmıştır. Araştırma materyalini 50 adet farklı muamele uygulanmış mısır silajı oluşturmuştur. Araştırma sonucunda, spektrofotometrik ve Lepper metoduyla yapılan analiz sonuçlarında, Latik asil, Asetik asit, ve Bütirik asit değerleri sırasıyla 2.29,1.15,0.26; 1.27, 1.01 ve -0.38 olarak bulunmuştur.Öğe Üzüm Posası Silajının Fermantasyon ve Yem Değeri Özelliklerinin Saptanması(Trakya Üniversitesi, 2005) Özdüven, Mehmet Levent; Coşkuntuna, Levent; Koç, FisunBu çalışma üzüm posası silajının fermantasyon özellikleri ve yem değerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Tekirdağ Şarap Fabrikasından alınan üzüm posası plastik bidonlarda, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan 45 gün süre ile silolanmıştır. Silaj fermantasyonuna ilişkin olarak da pH, amonyak nitrojeni, suda çözünebilir karbonhidrat, organik asit (laktik, asetik, bütirik asit) analizleri yürütülmüş ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Üzüm posası silajının ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri ve enerji içeriği klasik sindirim denemeleriyle saptanmıştır. Silaj örneklerinde kuru madde, amonyak nitrojeni, suda çözünebilir karbonhidratlar, laktik asit, asetik asit içerikleri ve pH değeri sırasıyla %35.16, 31.32 g/kg KM, 6.78 g/kg KM, %2.59 KM, %2.36 KM ve 3.55 olarak saptanmıştır. Üzüm posası silajının kuru madde, organik maddeler, ham protein, ham yağ, ham selüloz ve nitrojensiz öz maddelerin sindirilme dereceleri sırasıyla %40.85, 39.29, 1.01, 95.36, 22.68 ve 46.71, sindirilebilir kuru madde, organik maddeler, ham protein, ham yağ, ham selüloz ve nitrojensiz öz maddeler sırayla 408.5, 370.4, 1.1, 111.2, 72.2 ve 185.8 g/kg KM, metabolik enerji ve net enerji değerleri ise sırasıyla; 7.71 MJ ME/kg KM ve 4.29 MJ NEL/kg KM olarak bulunmuştur.