Yazar "Alpaslan, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Katlı maddeleri karışımlarıyla yoğurt düzeltme imkanı üzerine araştırmalar(Trakya Üniversitesi, 1990) Alpaslan, Mehmet; Gündüz, HüsnüÖZET Katkı /Maddeleri Karışımlarıyia loğurt Kalitesini Düzeltme İmkanı Üzerin© Araştırmalar Araştırmada stabilizator madde olarak yararlanılan, Arap zamkı (Gum arable), Karboksimetil selüloz, jelatin, Agar ve Keçiboynuzu çekirdeği unu (Locutsbean gumj kombi nasyonlarının, yoğurdun bazı nitelikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede farklı kombinasyonlardan % 0.1, % 0.2, % 0.3 oranlarında kullanılarak yapılan yoğurtların duyusal (görünüş, tat, koku ve kıvam; ve fiziksel-kimyasal (serum ayrılması, kurumadde miktarı, asitlik (.SH), pH belir lenmesi) analizleri yapılmıştır. Sonuçlara göre, katılan katkı meddelerinin yoğurdun tadında, görünüşünde ve kıvamında hiç bir olumsuz etkiye sebep olmadığı görülmüştür. Buna karşılık katkı maddeleri kullanılmadan yapılan yoğurt örneği tüm değerlendirmelerde en düşük puanı aldığı gözlenmiştir. Kullanılan tüm stabilizator kombinasyonları araştırı lan yoğurt özelliklerinde olumlu netice vermişlerdir. Sadece serum ayrılmasında etkili olamamışlardır. Değişik stabilizator kombinasyonlarının kullanımı görünüş, tat, koku, kıvam, serum ayrılması, kurumadde değerleri değişimleri istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. Asitlik değeri (,SH), pH üzerine etkileri ve depolamadaki değişimleri istatistiksel açıdan önemsiz bulunmuştur.Öğe Trakya bölgesinde yaygın olarak üretimi yapılan ayçiçeği çeşitleri yağlarının özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 1993) Alpaslan, Mehmet; Gündüz, HüsnüÖZET Doktora Tezi TRAKYA BÖLGESİNDE YAYGIN OLARAK ÜRETİMİ YAPILAN AYÇİÇE?İ ÇEŞİTLERİ YA?LARININ ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Mehmet ALPASLAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalx Danışman: Prof. Dr. H. Hüsnü GÜNDÜZ Bu araştırmada; Trakya bölgesinde yaygın olarak üretimi yapılan ayçiçeği çeşitleri ve yağları araştırılmıştır. Materyal olarak T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünce üretilen 1991 ve 1992 ürünü 11 hibrit ayçiçeği çeşiti kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; ayçiçeği çeşitlerinde verim değerleri 145-294 kg/da, rutubet oranları %6.3-6.9, yağ oranları % 40.3-48.0 arasındadır. Tohumlardan hekzanla ekstraksiyon sonucu çıkarılan yağlarda özgül ağırlık 3 0.922-0.927 g/cm, kırılma indisi 1.4743-1.4756, serbest yağ asitleri % 0.43- 0.85, iyot sayısı 129-140, sabunlaşma sayısı 186.0-195.4 ve sabunlaşmayan madde miktarı % 0.40-1.00 arasında bulunmuştur. Yağ asitleri kompozisyonunun araştırılması sonucu 1991 yılı üretiminde (%. metil ester) oleik asit % 17.78, linoleık asit % 69.38 bulunurken 1992 üretiminde oleik asit % 35.41, linoleik asit % 53.33 olarak bulunmuş buna tohumun olgunlaşma sırasında aldığı fazla sıcaklık sebep gösterilmiştir. Ayçiçeği yağlarının tokoTerol oranları, (<