Erem, Fundagülİnan, MehmetCertel, Muharrem2019-12-232019-12-232018Erem, F , İnan, M , Certel, M . (2018). Optimisation of bacillus amyloliquefaciens fe-k1 extracellular peptidase production by response surface methodology. Trakya University Journal of Natural Sciences , 19 (2) , 159-173 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/trkjnat/issue/39729/4397632147-02942528-9691https://doi.org/10.23902/trkjnat.439763https://hdl.handle.net/20.500.14551/4869In this study, it was aimed to optimise the extracellular peptidase production of Bacillus amyloliquefaciens FE-K1, previously isolated from ropy wholemeal bread, by using response surface methodology (RSM) based on central composite design (CCD). The temperature (20-45°C), initial pH of the enzyme production medium (pH 5-9) and inoculation level (1-5%, v/v) were used as the factors for RSM, and the fermentation time was determined for each trial separately. Results showed that the optimum peptidase production occurred at 33.4°C, pH 6.62 and 2.3% inoculation. It was determined that the fermentation time was only 7h, the crude enzyme had a peptidase activity of 49.17U/mL and a specific activity of 504.77U/mg under the optimised conditions.Bu çalışmada, daha önce sünmüş ekmekten izole edilmiş olan Bacillus amyloliquefaciens FE-K1’in ekstraselüler peptidaz üretiminin, merkezi kompozit tasarıma (MKT) dayalı yanıt yüzey yöntemi (YYY) ile optimize edilmesi amaçlanmıştır. Yanıt yüzey yönteminde sıcaklık (20-45°C), enzim üretim ortamının başlangıç pH değeri (pH 5-9) ve inokülasyon seviyesi (%1-5, v/v) faktör olarak kullanılmış, fermentasyon süresi her deneme için ayrı ayrı belirlenmiştir. Sonuçlar optimum peptidaz üretiminin 33,4°C, pH 6,62 ve %2,3 inokülasyon seviyesinde elde edildiğini göstermiştir. Optimum koşullar altında fermentasyon süresinin sadece 7 saat, ham enzimin aktivitesinin 49,17U/mL, spesifik aktivitesinin ise 504,77U/mg olduğu tespit edilmiştir.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessBacillusCentral Composite DesignPeptidaseResponse Surface MethodologyOptimisation of bacillus amyloliquefaciens fe-k1 extracellular peptidase production by response surface methodologyArticle192159173