Koç, FisunÖzdüven, M. LeventYurtman, İ.Yaman2024-06-122024-06-1219991300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/24791https://hdl.handle.net/20.500.14551/15875Bu çalışma, yaş bira posası (YBP) ve mısır (M) karışımlarından yapılan silajlarda bazı kalite özelliklerinin ve aerobik dayanıklılığın incelenmesi amacı ile yürütülmüştür. Çalışmada ayrıca, farklı katkı maddeleri (AIV, mikrobiyal katkı maddesi) kullanımının anaerobik fermantasyonun başlangıç fazında karışımlarda pH değişimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada deneme gruplarını YBP, mısır, karışım 1 (K1) ve karışım 2 (K2) oluşturmuştur. YBP ve mısır materyalleri yaş ağırlıkları bazında K1 grubunda 1/1 oranında, K2 grubunda da 1/3 oranında karıştırılarak silolanmıştır. Deneme gruplarına ait materyallerin 75 gün süre ile laboratuvar tipi PVC silolarda saklandığı çalışmada, açımlar sonrası 7 gün süre ile aerobik dayanıklılık izlenmiştir. Ham protein, NH3-N, laktik asit içerikleri ve pH değerleri YBP, M, K1 ve K2 grupları için sırası ile, %19.92 ± 0.033, 9.50 ± 0.009, 14.71 ± 0.103, 12.30 ± 0.048; 15.17 ± 0.033, 31.63 ± 0.219, 23.68 ± 0.015, 19.69 ± 0.035 g/ kg TN; % 0.89 ± 0.035, 3.18 ± 0.035, 2.36 ± 0.035, 2.45 ± 0.035; 3.57 ± 0.034, 3.46 ± 0.034, 3.29 ± 0.034 ve 3.40 ± 0.034 olarak tespit edilmiştir. Tüm özellikler bakımından gruplar arasında gözlenen farklılıklar önemli bulunmuştur (P< 0.01). Çalışmanın aerobik fazında, gruplarda tespit edilen sıcaklık değişimleri arasındaki farklılıkların önem taşıdığı saptanmıştır (P<0.01).trinfo:eu-repo/semantics/openAccessYaş bira posası mısır karışımı silajlarda kalite özellikleri ve aerobik dayanıklılık üzerinde çalışmalarArticle52697624791