Temel, KemalPolat, Cemal2024-06-112024-06-111999https://hdl.handle.net/20.500.14551/10411Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.Yüksek LisansBuğdaygiller insanoğlunun varoluşundan beri temel besin gruplarından birini oluşturmuştur. Un sanayiinde buğdaydan ekmeklik un elde edilirken bir takım atık ürünler açığa çıkar. Bunlar kırık buğday, kepek, razmol, bonkalit, kavuz ve ruşeymdir. Üretimin %27-30'da atık ürünlerdir. Açığa çıkan bu atıklar gerek un fabrikaları gerekse yem sanayii için oldukça önemli olup bu sektörde kullanılan ham maddelerin başında gelir. Sahip oldukları besin değerlerinden yem sınıflandırmalarında enerji verici yemler grubunda yer alır. İstenilen protein ve enerji düzeyinde yem formülleri hazırlanırken gerek dolgu, gerekse dane yemlerle birlikte formüle alınmakta ve oranlan da buna göre ayarlanmaktadır. Yine bu atıklar çiftliklerde taze ve kuru yemlerle birlikte direkt olarak ta tamamlayıcı ve destekleyici yem olarak da kullanılır. Dolayısıyla kullanıldıkları yemlerin daha lezzetli ve daha kolay hazım olmasını sağlarlar. Bu atık ürünlerin yem sanayiinde her zaman tercih edilmesinin sebeplerinden biri de her mevsim, her an temin edilebilir olması ve aynı gruptaki diğer yem hammaddelerine nazaran daha ekonomik olmasıdır. Un fabrikalarının sayılarının çokluğu ve sürekli çalışmaları bu atıkların her zaman mevcut olmasına olanak vermektedir. Anahtar Kelimeler: Buğday, Razmol, Kepek, Bonkalit, Kırık Buğday, Kavuz ve Ruşeym.The gramminaceae is one of the basic food groups for theb people, in flour industry, some worthless yields, such as wheat flakes, bran, reddog, germ and hall appear while processing flour for bread. While the 70-73 percent of the product is bread-stuff, the rest is worthless materials. These worthless materials are crucial both for the fodder industry. These materials are in the group of energy giving fodders because they include a rich food value. While formulating fodders in desired energy and protein preportions, these are thought together with fodder and grained foder, and the preportions are regulated into these formulas. Additionally, these materials are used with fresh and dried fodders as supporting fodders in farms. As a result, they make the other fodders better and the digestion easier. These materials are always prefered in fodder insdustry because they are more economical than the other fodder materials in every period of the year. These materials are always necassary because there are a lot of flour factories and they always run regulary. Key Words: Bran, Reddog, Germ.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraatAgricultureUn fabrikalarında ikincil ürün olarak elde edilen kepek, razmol, bonkalit, kavuz ve kırık buğdayın fabrika ekonomisine katkısı ve bu ürünlerin yem sanayii için önemiThe Contribution of bran, reddog, germ, beard and shattered wheat being produced as second products in flor factories to factory economy and a research the importance of these products on fodder industryMaster Thesis15884810