Gürdoğan, MuhammetGürdoğan, Eylem PaslıArı, HasanErtürk, MehmetGenç, AhmetUçar, Mehmet Fatih2024-06-122024-06-1220151016-51691308-4488https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/192608https://hdl.handle.net/20.500.14551/14511Amaç: Metal sektörü çalışanlarında fiziksel, kimyasal, psiko- sosyal ve ergonomik pek çok çevresel faktör uzun dönemlimaruz kalma sonucunda mesleki kardiyovasküler hastalıklarayol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, metal sektörü çalı- şanlarının mesleki ve genel kardiyovasküler hastalıklar için riskfaktörleri bilgi düzeyini belirlemektir. Yöntemler: Bu çalışma metal sektöründe faaliyet gösterenorta ölçekli bir iş yerinde 2 6 Haziran 2014 tarihleri arasında82 çalışanın katılımı ile gerçekleştirildi. Veriler sosyo-demog- rafik özellikleri ve mesleki kardiyovasküler risk faktörlerini içe- ren anket formu ve Arıkan ve arkadaşları tarafından geliştirilenkardiyovasküler hastalıklar ile ilgili risk faktörleri bilgi düzeyi(KARRİF-BD) ölçeği kullanılarak toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan çalışanların yaş ortalaması39.97±8.44 idi. Çalışanların %58.5i kalp hastalığı risk fak- törlerini bildiğini ifade etti. Katılımcıların KARRİF-BD ölçeğiortalama puanı 18.65±4.04 idi. Çalışanların %79.3ü çalıştık- ları ortamda kalp hastalığına yol açan mesleki risk faktörlerinibilmediklerini ifade etti. Çalışanların %19.5i iş stresinin kalphastalığına yol açtığını belirtirken, sadece bir kişi (%1.2) çalış- tıkları ortamda sık kullanılan kimyasal bir madde olan solventinkalp hastalığı için risk faktörü olduğunu belirtti. Sonuç: Metal sektörü çalışanlarının kardiyovasküler risk fak- törleri bilgi düzeyleri ortalamanın üzerinde olmasına rağmen,mesleki kardiyovasküler hastalıklara neden olabilecek risk fak- törlerini bilmedikleri anlaşıldı. Uzun süreli ve korunma tedbirlerialınmaksızın maruz kalınan çevresel faktörler kardiyovaskülerhastalıklar için risk oluşturmaktadır. Bu bilginin geliştirilmesikoruyucu kardiyoloji açısından önemlidir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMetal sektörü çalışanlarının mesleki ve genel kardiyovasküler risk faktörleri bilgi düzeyleriArticle434361367192608