Korkut, Kayahan Z.2024-06-122024-06-122004https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/606201https://hdl.handle.net/20.500.14551/155111.01.2004 00:00Bu çalışmanın amacı,Trakya Bölgesi'nde makarnalık buğday üretimi için stabil yüksek verimli ve kaliteli makarnalık buğday genotiplerinin belirlenmesi ve Trakya bölgesinde yıllardır uygulanan geleneksel buğday-ayçiçeği ekim nöbeti içersine alternatif bir ürünü sunmaktır. Türkiye'nin değişik yörelerinden sağlanan makarnalık buğday çeşit, yerel populasyon ve ümitvar hatların oluşturduğu 49 genotip bu çalışmada materyal olarak kullanılmıştır. Denemeler 2001-2002 ve 2002-2003 yetiştirme dönemlerinde Tekirdağ, Kırklareli-Sarımsaklı ve Edirne lokasyonlarında yürütülmüştür. Svevo, Zenit, Fuatbey 2000 ve Balcalı 2000 en kaliteli çeşitler olarak ayrılırken, Ç-1252, MVTD 29-95, Yılmaz 98, Altın 97 en yüksek tane verimli genotipler olarak bulunmuştur. Kullanılan stabilite parametrelerine gore Epidur, Aydın 93, 9 ve 4 numaralı ümitvar hatlar Trakya Bölgesi için en iyi adaptasyon gösteren makarnalık buğday genotipleri olarak belirlenmiştir. Makarnalık buğday genotiplerinde gliadin proteinlerinin band sayısı 16-28 arasında değişmiştir. Denenede kullanılan genotiplerin nisbi mobilite değerleri 15-97 arasında değişirken, bandların büyük kısmı omega gliadin bölgesinde toplanmıştır. Nisbi mobilite ve nisbi yoğunluk değerlerine göre 7113 M5-16, 7113 M5-34, 7113 M5-45, 7113 M5-31, 7113 M5-47, 7113 M5-43, 7113 M5-25, 7113 M5-23 makarnalık buğday mutant hatları birbirine benzer bulunurken, ErgeneV ve MVTD 29-95 makarnalık buğday genotipleri de benzer bandlar göstermişlerdir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTrakya Bölgesi' nde makarnalık buğday üretimi için stabil yüksek verimli ve kaliteli makarnalık buğday genotiplerinin belirlenmesiProject1176606201