Günel, AslihanHasançebi, SemraYalçın, TalatEmir, MahmutDemirci, Yahya EminDinç, MelikeGüray, Melda Zeynep2024-06-122024-06-1220202458-7575https://doi.org/10.35193/bseufbd.667838https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/420186https://hdl.handle.net/20.500.14551/13316Proteomik yaklaşımları 2000 li yılların başlarına kadar mikroorganizmalar ve hayvansal kaynaklı örneklerdeağırlıklı olarak kullanıldı. Bu dönemde bitki proteomik çalışmaları yok denecek kadar azdır. Bitkisel dokulardakisert hücre çeperleri, karmaşık ve çok çeşitli sekonder metabolitlerin varlığı, fazla miktardaki pigmentler,proteazlar, polifenoller, polisakkaritler, nişasta ve lipitler total protein örneklerinin hazırlanması ve proteinlerinayrımı sırasında pek çok soruna neden olmuştur. Ancak her bir sorunun üstesinden gelmek üzere sürdürülençabalar sayesinde bitki dünyasında da proteomik yaklaşım kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu derlemede, örnekhazırlığından protein tanımlamaya kadar tüm basamaklar yöntemsel gelişmeleri de kapsayacak şekilde ayrıntılıolarak ele alınmış ve konuyla ilgili araştırıcıların maksimum yararlanabileceği bir kaynak oluşturulmayaçalışılmıştır.tr10.35193/bseufbd.667838info:eu-repo/semantics/openAccessBitki Proteomik Çalışmalarında Kullanılan Yaklaşımlar ve Uygulama YöntemleriReview Article71497528420186