Kocabıyık, HabibKayışoğlu, Birol2024-06-122024-06-1220041300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/476https://hdl.handle.net/20.500.14551/15534Bu çalışmada, hasattan sonra ayçiçeğinin tarlada kalan kısımlarının mekanizâsyona yönelik fiziksel ve mekaniksel özelliklerinin tanımlanması amaçlanmış, ayçiçeği saplarına kesme testleri uygulanarak katı zemin üzerindeki kesilme mekaniği irdelenmiş, maksimum kesilme kuvvetleri ve sapın kesilme gerilmeleri, toplam kesilme enerjisi ve özgül kesilme enerjisi incelenmiştir. Ayrıca ayçiçeği sapının nem içeriği ve sap bölgesinin kesilme özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonunda, ayçiçeği sapının maksimum kesilme kuvveti 0.25 kN ile 4.85 kN arasında ortalama 1.81 kN, kesilme gerilmesi 0.77 MPa ile 9.44 MPa arasında ortalama 4.05 MPa, kesilme enerjisi 3.27 J ile 47.18 J arasında ortalama 13.40 J, özgül kesilme enerjisi 0.99 J/cm2 ile 6.59 J/cm2 arasında ortalama 2.79 J/cm2 bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAyçiçeği sapının kesilme özelliklerinin belirlenmesiArticle103263267476