Sağıroğlu, AytenYeşiloğlu, Yeşim2024-06-122024-06-1220011302-647Xhttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/33391https://hdl.handle.net/20.500.14551/15721Çalışmamızda homojen ve bifazik reaksiyon sistemlerinde glisin ile dört farklı amino asit (prolin, tirozin, histidin ve triptofan) arasında tripsin katalizörlüğündeki peptid sentezleri yapıldı. Çözücü ve reaksiyon ortamı olarak izo propanol, izo amilalkol, etilmetil keton, benzen ve izo oktan'ın peptid sentezlerine etkisi incelendi. Ayrıca peptid oluşumu üzerine ortamın su içeriğinin etkisini incelemek amacıyla %5,10, 15, 20 oranlarında fosfat tamponu (0.1M, pH:8) içeren izo propanol, izo amilalkol ve etilmetil keton çözücülü reaksiyon ortamlarında peptid bağı oluşumu gerçekleştirildi. En iyi peptid oluşumu, %10-15 oranlarında tampon içeren etilmetil keton çözücülü reaksiyon karışımlarında gerçekleşti. İzo propanol ve izo amilalkol çözücülü reaksiyonlarda değişik oranlarda peptidler sentezlenirken, benzen ve izo oktan karışımlarında peptid ürünlerine rastlanmadı. Reaksiyon ürünlerinin karakterizasyonunda kağıt ve ince tabaka kromatografisi yöntemleri kullanıldı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTripsin katalizörlüğündeki peptid sentezlerinin kromatografik incelemesiOther21566133391