Varol, FatmaBellitürk, KorkmazSağlam, M. Turgut2024-06-122024-06-1220051300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/56461https://hdl.handle.net/20.500.14551/15437Tekirdağ toprak, su ve iklim özellikleri açısından yüksek bir tarım potansiyeline sahiptir. Su, tarımsal üretimi etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle su kaynaklan tarımsal üretimin arttırılmasında büyük bir önem taşır. Bu araştırma, 2005 yılı Mart ve Nisan aylarında Tekirdağ'ın değişik yerlerinden toplanan 9 adet sulama suyu örneği üzerinde yürütülmüştür. Örneklerin pH, EC, $Ca^{++}, Mg^{++}, Na^+, K^+, NH^+_4 -N, CO^{--}_3, HCO^-_3 , Cl^- ve NO^-_3 -N$analizleri yapılmış ve bu sonuçlardan yararlanılarak çökelme indeksi (Çi), bakiye sodyum karbonat (BSK), sodyum adsorpsiyon oranı (SAO) ve kalite sınıfları belirlenmiştir. Tüm sulama suları sertlik, $Cl^-$ , pH, SAO yönünden sulamada uygundurlar. Sulama sularını sınıflandırdığımızda, 3 numaralı örneğin $C_3S_1$ ve diğer 8 adet su örneğinin de $C_2S_1$ sınıfında olduğu bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre, su örneklerinde bazı ortalama değerler; pH 7.33, elektriksel iletkenlik 603 $mu$ S/cm, toplam sertlik 23.69 mg $CaCO_3/l$ , klorür 2.31 me/l, BSK 0.08 me/l ve Çİ ise 0.14 olarak bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTekirdağ İli sulama sularının özellikleriArticle11439139656461