Balkan, BilalAydoğdu, HalideBalkan, SedaErtan, Figen2021-11-202021-11-2020101305-6468https://dergipark.org.tr/tr/pub/trakyafbd/issue/23009/246086https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/213923https://hdl.handle.net/20.500.14551/6034Thirty-nine fungal species were screened for the production of extracellular amylase hydrolyzing raw starch using a plate culture method. Czapek-Dox Agar containing different raw starch (corn, wheat, potato and rice) was used as culture medium for screening. Among these, thirteen, twelve, seven and five fungi showed higher amylolytic activity on solid medium containing raw wheat starch, raw rice starch, raw potato starch and raw corn starch, respectively. Two fungi did not show any amylolytic activityOtuz dokuz fungus türü ham nişastayı hidroliz eden amilazları üretebilmeleri açısından Petri kültür metodu ile tarandı. Karbon kaynağı olarak farklı ham nişastaları içeren Czapek-Dox Agar ham nişastayı hidroliz eden amilaz üreticilerinin taranması için kullanıldı. Bunlar arasında on üç, on iki, yedi ve beş fungus sırası ile ham buğday, pirinç, patates ve mısır nişastalarını içeren besiyerlerinde en yüksek amilolitik aktiviteyi gösterdi. İki fungus ham nişasta içeren besiyerlerinde amilolitik aktivite göstermeditrinfo:eu-repo/semantics/openAccessAmylasefungiraw starch hydrolysisscreening mediumAmilazfungusham nişasta hidrolizitarama besiyeriFarklı Ham Nişasta İçeren Tarama Besiyerlerinde Farklı Fungus Türlerinin Amilolitik AktiviteleriAmylolitic Activities of Different Fungi Species in the Screening Medium Containing Different Raw StarchArticle1125661246086