Kızıldere, MeltemBakırcıoğlu, Dilek2017-04-062017-04-062016https://hdl.handle.net/20.500.14551/1921Yüksek Lisans TeziBu çalışmada, Edirne?de yaygın olarak tüketilen ticari olarak satılan ve ev yapımı fermente süt ürünlerinde (yoğurt, kefir vb.) bazı eser elementler mikrodalga çözünürleştirme, yaş yakma ve kuru yakma metotları uygulandıktan sonra indüktif Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) ile kantitatif olarak tayin edilmiştir. Bu çalışmada iki amaç özetlenmiştir: birinci amaç, element miktarı açısından bazı elementler tayin ederek kabul edilebilir günlük alım miktarıyla ilişkisine bakılmıştır. İkinci amaç olarak, ev yapımı ve ticari olarak satılan fermente süt ürünlerinin element içerikleri karşılaştırılmıştır. Metodun geçerliliği hem sertifikalı referans süt maddesi ile hem de farklı süt ürünlerinde verim çalışmaları ile yapılmıştır.abstractThis work describes the element concentrations in samples of homemade and commercial fermented milk products such as, yogurt and kefir which are widely consumed in Edirne were determined quantitatively by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) after microwave digestion, wet digestion and dry digestion methods. This work presents two goals: i) to determine the nutritional value in terms of elements content, using recommended daily allowance data; ii) to compare elements contents with commercial and homemade fermented milk products. The developed analytical method was validated by using both milk certifield reference materials and recovery experiments over different milk products.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMikrodalga YakmaEser ElementFermente Süt ÜrünleriYaş YakmaKuru YakmaSpektroskopiDry DigestionTrace ElementFermented Milk ProductsWet DigestionSpectrometryMicrowave DigestionTicari olarak satılan ve ev yapımı fermente süt ürünlerinde bazı eser elementlerin tayiniSome commercially available and homemade fermented milk products determination of trace elementsMaster Thesis423843