Orta, A. Halimİstanbulluoğlu, AhmetAlbut, Selçuk2024-06-122024-06-1219971300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/23573https://hdl.handle.net/20.500.14551/15952Tekirdağ yöresinde yapılan bu çalışmada, mısır bitkisinin su tüketimi ölçülmüştür. Sulamalara 90 cm'lik kök derinliğindeki kullanılabilir su tutma kapasitesinin %65'i tüketildiğinde başlanmıştır. Su tüketimi ölçmeleri, toprak nemi azalmasının denetimi yoluyla on günlük periyotlar için yapılmıştır. Bu değerler, bitki su tüketimi tahminlerinde kullanılan Blaney-Criddle (B-C), Penman-Monteith (P-M), Penman yönteminin FAO modifikasyonu (P-FAO), Jensen-Haise (J-H), Kap buharlaşması yönteminin FAO (A-FAO) ve Christiansen-Hargreaves (A-CH) modifikasyonları ile hesaplanan potansiyel bitki su tüketimi değerleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuçta, deneme koşulları için en yakın tahminin Jensen-Haise yöntemi (J-H) ile elde edilebileceği saptanmış ve bu yönteme ilişkin kc bitki katsayısı eğrisi hazırlanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTekirdağ koşullarında su tüketimiOther32384323573