Düzgün, AysunAkyürek, Hasan2024-06-112024-06-111999https://hdl.handle.net/20.500.14551/10415Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.Yüksek LisansÖZET Bu çalışmada, kanatlı rasyonlarına ilave edilen yemlik enzimlerin olası etkilerini saptamak amacıyla etlik piliçler ve yumurtacı tavuklar üzerinde yürütülen denemeler gözden geçirilmiştir. Denemelerin ortak sonuçlan açısından gerekli kararlar alınmıştır. Yemlik enzim ilavesi, performans parametrelerinde önemli iyileşmeler meydana getirmekte ve bu yanıtların her biri tahıllardaki suda çözünebilir antibesleme faktörlerinin yoğunluğu ile kullanılan enzimin miktarı tarafından etkilenmektedir. Enzim ekleme sonucunda yemin metabolik enerji (ME) içeriği artmakta olup yanıtlar (1) enzimin bileşenleri (EMG>BCT), (2) hedef yem maddesinin türü (kolza küspesi>buğday, arpa>soya fasulyesi küspesi) ve (3) kanatlının yaşma (etlik piliçler>yumurtacı tavuklar) bağımlıdır. Enzim ilavesi ham selüloz ve yağın sindirilebilirliğini de arttırmaktadır. Böylece, besin maddelerinden yararlanma gelişmektedir. Bununla beraber, yemlik enzim ekleme dışkı/yem oranını azaltmakta ve azot birikimini arttırmaktadır. Yemlik enzimlere ek olarak fitaz, bitkisel kaynaklardaki fitat fosfordan fosforun serbest hale geçmesini geliştirmektedir. Bundan dolayı, fosfordan yararlanma artmakta ve dışkıdaki fosfor miktarı azalmaktadır. Bu çalışmanın sonuçlan, eklenen enzimin miktarı ile yem arasında basit ilişkilerin olduğunu göstermiştir. Eğer enzim kullanımım etkileyen faktörler yerine getirilirse, yemlik enzimler kanatlı yemlerinde etkin bir şekilde kullanılabilirler. Ve, elde edilen gelişmelerle sonuçlanmaktadır. Anahtar kelimeler: enzimler, antibesleme faktörleri, kanatlı rasyonları, kullanım, gözden geçirme.SUMMARY Many trial which cause to walk on broiler chicks and laying hens were reviewed for possible effect of dietary enzyme which addition poultry feeds are established in this study. Necessary decision were taken for common result of trials. Addition of dietary enzyme produced significant improvements in the performance and that the degree of responses is influenced by the concentration of water-soluble antinutritional factors present in the cereals and amount of enzyme used. Enzyme supplementation resulted in an increase of dietary metabolizable energy (ME) content; threby the responses depended on (1) composition of the enzyme (EMG>BCT), (2) type of the target feedstuff (rapeseed meal>wheat, barley>soya bean meal) and (3) age of the bird (broiler chicks>laying hens). Addition of enzyme also increased the digestibilite values for crude fiber and crude fat. Thus, the utilization of nutrients improved. However, dietary enzyme supplementation resulted in a lower excreta/feed ratio and an improved nitrogen-retention. Phytase, in addition to dietary enzymes, improved phosphorus availability from phytate-phosphorus in plant sources. Therefore, the availability of P increased and the amount of P in the droppings decreased. The results of this study have indicated that there is a simple relationship between the amount of enzyme added to the diet. If factors influencing enzyme utilization carry out, feed enzymes can use effectively in poultry diets. And the resulted improvements that are obtained. Key words: enzymes, antinutritional factors, poultry diets, utilization, reviews.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraatAgricultureYemlik enzimlerin kanatlı yemlerinde kullanım olanakları üzerine bir literatür araştırmasıThe Literature research of dietary enzymes on possibility of utilization on poultry dietsMaster Thesis14884750