Yurtman, İ.YamanÖzdüven, M. LeventKaraağaç, Fevzi2024-06-122024-06-1219991300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/24814https://hdl.handle.net/20.500.14551/15873Araştırma başlangıcında otuz beş baş Türkgeldi koyunu kontrol (K), flushing l (FI) ve flushing II (FII) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Beş hafta süreyle gruplarda iki ayrı kesif yem karması (kesif yem karması FI: 142.6/g HP/kg KM, 2984 kcal ME/kg KM, korunmuş yağ içermeyen; kesif yem FII: 143.9 g HP/kg KM, 2978 kcal ME/kg KM;.korunmuş yağ içeren) kullanılmıştır. Yemlemenin grup bazında ve günlük olarak yapıldığı çalışmada, K grubu hayvanları Fi karması ile 0.8 kg/baş, FI grubu hayvanları FI karması ile 1.6 kg/baş ve FII grubu hayvanları da FII karması ile 1.6 kg/baş düzeyinde yenilenmişlerdir. Araştırma süresince canlı ağırlık artışları ve kondüsyon puanlarındaki değişimler K, FI ve FII grupları-için sırası ile 0.09±0.018, 0.20±0.014, 0.20±0.018 kg/gün; 0.20±0.134, 0.52±0.071 ve 0.54±0.080 olarak gerçekleşmiştir. Canlı ağırlık artışları (P<0.01) ve kondüsyon puanı değişimleri (P<0.05) bakımından K grubu ile FI ve FII grupları arasındaki farklılıklar önemli düzeyde bulunmuştur. Doğuran koyun başına doğan kuzu sayısı K grubunda 1.27±0.272, FI grubunda 1.66±0.284 ve FII grubunda da 1.75±0.217 olarak gerçekleşmiş, gruplar arasındaki farklılıkların önemli düzeyde olmadığı saptanmıştır (P>0.05).trinfo:eu-repo/semantics/openAccessFlushing rasyonlarında korunmuş yağ kullanımı:1.Canlı ağırlık kondüsyon puanı ve döl verimi üzerindeki etkileriArticle53879224814