Bahar, ElmanKorkutal, İlknurKurt, Canel2021-11-202021-11-2020111305-6468https://dergipark.org.tr/tr/pub/trakyafbd/issue/23013/246090https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/213928https://hdl.handle.net/20.500.14551/6486türlerin, kurağa dayanıklılık mekanizmasının belirlenmesi ve buna yönelik araştırmalar giderek önem kazanmaktadır. Bitkinin ve toprağın su potansiyeli Scholander Basınç Odası ile belirlenmektedir. Bu ölçümler şafak vakti su potansiyeli (güneş doğmadan 2 saat önce) ve gün ortası (12:00-14:00) olmak üzere iki zamanda yapılır. Aynı zamanda kuraklığın meydana geldiği gelişme aşaması da (çiçeklenme, ben düşme, olgunlaşma, aşırı olgunluk) önemlidir. Şaraplık üzüm çeşitleri yetiştiriciliğinde en uygun sulama stratejisinin belirlenmesi önemli bir sorundur. Bu derlemede su stresinin üzüm tanesinin büyüme, gelişme ve kalitesine etkileri incelenmiştirGlobal warming is a huge problem in the world. For that reason novadays determining the species which are resist for the water deficit and their water deficit mechanism’s are gradually having an importance. Plant and soil water potential measured by Scholander Pressure Chamber. This measurements are predawn leaf water potential ?pd (2 hours before sunrise) and midday leaf water potential ?md (at 12:00-14:00 P.M.). Also water deficit consisting period (flowering, veraison, maturation, late maturation) is important. There is a significant case is defining optimal irrigation strategy in wine grapes. Water deficit effect on grape berry growing, berry development and berry quality is examined in this papertrinfo:eu-repo/semantics/openAccessSu stresitane büyümesitane gelişimiüzüm kalitesiWater deficitgrape berry growinggrape berry developmentgrape berry qualityFarklı Fenolojik Gelişme Aşamalarındaki Su Stresinin Üzüm Tanesinde Büyüme, Gelişme ve Kalite Üzerine EtkileriWater Deficit Effect on Different Phenologic Growth Stages in Grape Berry Growing, Development and QualityArticle1212334246090