Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü Koleksiyonu
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Knowledge Level of Medical, Pharmacy and Nursing Students About Vaccination and Vaccine Safety(Trakya Üniversitesi, 2020) Koçak, Ertuğrul; Yılmaz, Aynur Sanem; Mutlu, Bilge Nur; Kaynak Onurdağ, FatmaAims: This study aims to determine the knowledge level of medical, pharmacy, and nursing students at Trakya University regar- ding vaccination and vaccine safety. Methods: A questionnaire comprised of 8 questions was completed by 383 students in Feb- ruary 2020. Out of 383 participants, there were 143 medical, 95 pharmacy, and 145 nursing students. The relation of knowledge level with gender, faculty, and the grade were evaluated using the Chi-Square test. Results: Out of 383 students 19.9% stated that they had no knowledge about national childhood vaccination schedule of Turkey, 14.6% thought vaccines cause autism, 83.7% stated that they do not regularly get vaccines recommended for adults, and 68.6% did not have the proper answer to the question of where vaccination can be applied. Conclusion: Vaccines and vaccine safety concerns health care students closely, yet these students have insufficient knowledge about vaccines. As a solution to this problem, more time can be spared for vaccination and vaccine safety subjects in the curriculum of these faculties.Öğe Devam sütlerinde aflatoksin M1 varlığının ELISA yöntemiyle tespit edilmesi(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017) Kaya Tuz, Meltem; Asan, Ahmet; Ökten, SuzanÖnemli bir besin kaynağı olan süt, bebek beslenmesinde kullanılmakta ve tüm dünyada tüketilmektedir. Devam sütlerine geçtiği bilinen kimyasal kontaminantlardan biri mikotoksinlerdir. Küfler tarafından üretilen ve devam sütlerine geçebilen mikotoksinler bebekte sağlık riski oluşturabilir. Mikotoksinlerin toksik etkilerinin önlenmesi için bebeğin normal büyüme ve gelişimi için en önemli besinlerden biri olan devam sütündeki aflatoksin M1 düzeylerinin belirlenmesi önemlidir. Süt kontaminantı olarak aflatoksinlerin kontrolü ile ilgili sosyal koruma projelerinin ve devam sütleri ile ilgili farkındalığın arttırılması halk sağlığı korunması açısından önem arz eder. Çalışmamızda, yeni doğanların diyetlerinde aldığı ürün olan devam sütlerinde, aflatoksin M1’in varlığı ve halk sağlığı bakımından önemi araştırılmıştır. Bu amaçla, 7 farklı firmadan, farklı seri numaralarına sahip süt örneklerini içeren 60 adet devam sütü toplanmıştır. Çalışmamızda Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi kullanılarak devam sütlerinde aflatoksin M1miktarları araştırılmıştır. Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde hazırlanmış olan 2008/26 sayılı gıda maddelerindeki kontaminasyonların maksimum limitleri hakkındaki Türk Gıda Kodeksi (TGK) Tebliğinde; çiğ süt, UHT süt ve süt içeren ürünlerin yapımında kullanılan sütlerde maksimum AFM1 miktarının 0.05µg/kg (parts per billion) olması gerektiği belirtilmiştir. Aflatoksin M1 konsantrasyonları hesaplandığında; <0.05 parts per billion konsantrasyon aralığında Aflatoksin M1 içeren 37 örnek, >0.05 ppb konsantrasyon aralığında Aflatoksin M1 içeren 23 örnek tespit edilmiştir. Sonuç olarak Türk Gıda Kodeksi limit değerini aşan 23 örnek halk sağlığı açısından önem arz etmektedir. Beslenmede devam sütünün sıklıkta tüketildiği ve önemli bir rol oynadığı bebek yaş grubunda, bu ürünler piyasaya çıkmadan önce Aflatoksin M1 varlığının saptandığı daha kapsamlı araştırmaların yapılmasının uygun olduğu düşünülmektedir.Öğe Antimicrobial and toxicity profiles evaluation of the Chamomile (Matricaria recutita L.) essential oil combination with standard antimicrobial agents(ELSEVIER SCIENCE BV, 2018) Goger, Gamze; Demirci, Betul; Ilgin, Sinem; Demirci, FatihIn this present study, commercial Pharmacopeia (PhEur) grade chamomile essential oil (Mairicariae aetheroleurn) was combined with different antimicrobial agents including ampicillin sodium, cefuroxime acetyl, tetracycline hydrochloride, fluconazole and nystatin. All combinations were evaluated in vitro against pathogenic standard and clinical resistant Gram-negative (Escherichia coli) and Gram-positive (Staphylococcus aureus) bacterial isolates as well as against Candida albicans for their broad antimicrobial effectiveness. Furthermore, the essential oil was fractioned by column chromatography using n-hexane, diethyl ether, dichloromethane and methanol, respectively. Additionally, all fractions of essential oil were tested in combinations for their minimum inhibitory concentrations (MIC) as well as for their fractional inhibitory concentrations (FIC) against the resistant microbial pathogens. Antimicrobial activities were evaluated by microdilution method and antimicrobial interactions were assayed using the checkerboard method. Cytotoxicity of compounds were evaluated using Cytotox-XTT-1 1:rameter Kit in WS1 cells and Aliivibrio fischeri bioluminescence toxicity assay. The analyses proved that alpha-bisabolol oxide A (47.7%), (E)-beta-famesene (21.5%), alpha-bisabolol oxide B (6.2%), alpha-bisabolone oxide A (5.8%), chamazulene (4.1%) and alpha-bisabolol (2.2%), respectively were the major compounds and in compliance with PhEur. The essential oil combination of fluconazole and nystatin showed "synergic and additive inhibitory effects" against the clinical Candida strain. According to the IC50 values obtained, the inhibitory concentrations of combinations against the clinical Candida strain can be considered to be selective when compared with its effect on WS1 cells. Additionally, the essential oil combination of fluconazole and nystatin showed low toxicity against A. fischeri.