Balkan Araştırma Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Öğe
    Kamu diplomasisi bağlamında Türkiye'nin Balkanlardaki faaliyetleri : Arnavutluk örneği üzerine bir inceleme
    (Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü, 2023) Halaşlı, Ahmet Faruk; Turan, Sibel
    Günümüz uluslararası sisteminde klasik diplomasinin artık yerini kamu diplomasisine bırakmasıyla beraber, ülkeler bu sisteme kendilerini hazırlamışlardır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte 21.yüzyılda Kamu Diplomasisinin önemi daha da artmıştır. Ülkeler artık kendilerini ifade etmekte daha çeşitli yollara başvurmaya başlamış ve bu sebeple geleneksel diplomasinin yerine kamu diplomasisini tercih etmeye başlamışlardır. Bu bağlamda devletler ellerindeki imkânlar ölçüsünde, çeşitli kanallar aracılığıyla Kamu Diplomasisini uygulama yoluna gitmişlerdir. Dünyada olduğu gibi Türkiye de bu uygulamaları, bünyesinde barındırdığı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Türkiye Kamu Diplomasisini uygularken aynı zamanda ülkelerle ilişkilerin gelişmesini sağlamış ve bu bağlamda ikili ilişkilerin daha sağlam temeller üzerine kurulmasını amaçlamıştır. Bunlar göz önüne alındığında Kamu Diplomasisi, yeni bir kavram olmasına rağmen dünyanın dış politikadaki önemli bir noktası olmuştur. Bu çalışmada Kamu Diplomasisinin tarihsel gelişimini ve Türkiye’nin Kamu Diplomasisi kavramını uygulaması noktasında gerçekleştirmiş olduğu faaliyetleri ele alınacaktır. Bu bağlamda Kamu diplomasisi uygulamalarının daha net olarak anlaşılması için Arnavutluk üzerinden bir inceleme yapılacaktır.
  • Öğe
    Dünden bugüne 12 Adalar sorunu (1911-2020)
    (Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü, 2023) Kılıç, Sadık Ahmet; Kamil, İbrahim
    1911 Trablusgarb Savaşı ile başlayan Osmanlı’nın Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki güç ve toprak kaybının hem savaş hem de diplomatik alanda yaşattığı büyük sıkıntıları görmekteyiz. Deniz devleti olan ulusların donanma gücünün ne derece etkili olduğunu, kıyılardaki topraklarını ve hakimiyeti olan adaları korumak için ne derece önemli olduğunu görmekteyiz. Osmanlı Devleti’nin donanma eksikliği Balkan Savaşı’nda Ege Denizi’nde tüm adaların kaybedilmesine yol açmıştır. Bunun sonucu olarak gerek Batı Anadolu’nun işgali gerekse günümüzde Yunanistan ile yaşadığımız Ege sorunları doğmuş ve çözümsüz bir hal almıştır. Sanayileşmesini ve büyümesini tamamlamayan Türk Devleti II. Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’nin baskısı sebebi ile İtalya’dan devredilecek olan adalarda hak iddia edememiştir. Tüm yaşanan bu sorunlu ve sıkıntı süreçler günümüzde Ege Denizi ve Akdeniz’de kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge alanlarında giderek karmaşıklaşan bir sınır sorununu doğurmuş ve çözümsüzlük devam etmektedir.