Yazar "Uzun, Nurşen" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Fruktozdan zengin beslenen sıçanlarda istemli fiziksel aktivitenin metabolik ve kardiyak işlevlere etkisi(2019) Tayfur, Pınar; Palabıyık, Orkide; Uzun, Nurşen; Süt, Necdet; Vardar, Selma ArzuAmaç: Fruktozdan zengin beslenme metabolik değişiklikler ve kardiyak hastalık riskini artırıcı etkiler oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacıfruktozdan zengin beslenen sıçanlarda istemli fiziksel aktivitenin metabolik ve kardiyak işlevlerdeki etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Erkek Wistar albino sıçanlar kontrol (K) grubu (n=7), on hafta boyunca fruktozlu içme suyuyla beslenen fruktoz (F) grubu(n=7) ve fruktozlu içme suyuyla beslenerek istemli fiziksel aktivite yapan fruktoz-aktivite (FA) grubu (n=7) olarak ayrıldı. Beslenme sürecinde grupların günlük sıvı alımları ve haftalık vücut ağırlıkları ölçüldü. Beslenme periyodu sonrasında kanda glukoz, trigliserit, total kolesterol,HDL, LDL düzeyleri enzimatik yöntemle, insülin, TNF-? ve IL-6 düzeyleri ELİSA metodu ile belirlendi. Kalpler Langendorff düzeneğine yerleştirilerek sol ventrikül gelişim basıncı, maksimum ve minimum sol ventrikül basınç değişim oranları (dp/dt maks ve dp/dt min)kaydedildi.Kalp, akciğer ve karaciğer ağırlıkları belirlendi.Bulgular: Kilo alımı FA grupta (95,1±14,3 gr), F grubu (109,0±6,6 gr) ve K grubundan (113,4±10,9 gr) daha az düzeydeydi (p=0,04 vep=0,03). Karaciğer ağırlığı F grubunda (11,8±1,0 gr), K (9,7±1,3 gr) ve FA (10,2±0,7 gr) gruplarından yüksek bulundu (p=0,01 ve p=0,01).Serum glukoz, insülin, trigliserit, total kolesterol, HDL, LDL, TNF-? ve IL-6 düzeylerinde gruplar arasında farklılık bulunmadı. Kardiyakişlev açısından,dp/dt maks düzeyinin FA grupta (2351,6±442,2), F grubu (1320,7±542,2) ve K grubundan(1756,5±468,7) yüksek olduğubelirlendi (p=0,01 ve p=0,05).Sonuç: Bu çalışma bulguları on hafta boyunca içme suyuna %10 oranında fruktoz eklenerek beslenen sıçanlarda istemli fiziksel aktiviteninkilo alımını azaltıcı ve kardiyak kontraktiliteyi artırıcı rol oynayabileceğini göstermektedir.Öğe A Qualitative Evaluation of the Health-Care Workers Infected with COVID-19(2022) Çelikkalp, Ülfiye; Yorulmaz, Faruk; Mısırlı, Cem; Uzun, Nurşen; Üstün, ElifThis study aims to determine the thoughts and opinions of healthcare professionals working in a pandemic hospital and infected with COVID-19 regarding the reasons for taking the agent, the disease process, and the risks in the environment in which they work. This study was designed as a qualitative descriptive study. The study, which is working in a pandemic hospital in Turkey and 14 health workers who were infected with COVID-19 was carried out between June-July 2020. The researcher collected the data through face-to-face interviews with a semi-structured, in-depth interview form created in line with the aims of the study. In the study, three main themes were determined under the heading of; the negative effects on health of COVID-19 as a healthcare worker during the pandemic process, thoughts about the cause of becoming COVID-19, and experiences and effects during the COVID-19 disease process. During the interviews, healthcare professionals stated that they were caught COVID-19 because of their work and workplace, they were stigmatized due to their illnesses, they lost their health due to COVID-19, and they had concerns that some health problems would not pass. However, they stated that they had a shortage of personal protective equipment at the beginning, they did not receive training on the subject, and the risk of being infected with COVID-19 was high due to the excessive working hours. Healthcare workers suffering from COVID-19 have experienced the infection physically and mentally in a very severe way.