Yazar "Poyraz, Nihal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı soğan çeşitlerinde tohum gücü (vigor) özelliklerinin saptanması(Trakya Üniversitesi, 1997) Poyraz, Nihal; Arın, LeventFarklı soğan çeşidi tohumlarında çeşitlerinde, tarladaki stres koşullarında yeni bitki oluşturabilme kapasiteleri olarak tanımlanabilecek vigor özelliklerinin değişik vigor test yöntemleri ile belirlenip belirlenemeyeceğini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan bu çalışma, 1996-1997 yılları arasında, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde gerçekleştirilmiştir. Bu amaca yönelik olarak farklı ticari kuruluşlardan temin edilen Alex, Aki I, Aki II, Aki III, Valenciana (May), Cache F1, Texas Early Grano, Aldoba, Valenciana (Tat), KF 931, Swallow, Banko, Yarım İmralı, Panto, Pan-88 çeşitlerinde vigor farkları ortaya konmaya çalışılmıştır. Vigor test yöntemleri olarak ise; hızlandırılmış yaşlandırma testi, kontrollü bozulma testi, fide büyüme hızı testi, tetrazolium testi, elektriki iletkenlik testi uygulanmıştır. Denemelerden elde edilen sonuçları aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür. a. Vigor farkları ortaya koymada en etkili sonucu kontrollü bozulma testi vermiştir. Hızlandırılmış yaşlandırma testi de bazı çelişkiler olmasına rağmen, kontrollü bozulma testine paralel sonuçlar ortaya çıkarmıştır. b. Elektriki iletkenlik testi sonuçları ile diğer test sonuçları arasında olumlu ilişki olmasına rağmen bazı çeşitlerde uygun olmayan sonuçlar vermiştir. c. Tetrazolium testi soğan tohumlarında canlılık ile ilgili sonuç vermek yanında vigor hakkında karar vermede de yardımcı olmaktadır. d. Fide büyüme hızı testi de vigor hakkında karar vermede bize yardımcı olmaktadır. e. Yapılan çalışmalar sonucunda yaşlı tohumların düşük vigora, taze tohumlarında yüksek vigora sahip olduğu sonucuna varılmıştır.f. Denemelerde kullanılan çeşitler içinde Aki I, Aki III, Yarım İmralı çeşitlerinin yüksek vigora, Valenciana (Tat), KF 931, Panto çeşitlerinin en düşük vigora diğer çeşitlerinde orta vigora sahip olduğu belirlenmiştir. g. Soğan tohumluklarında vigor düzeylerinin belirlenmesinde bu yöntemler uygulanmalıdır. Fakat daha fazla örnekte çalışılmasında yarar olduğu sonucuna varılmıştır.