Yazar "Oraman, Yasemin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Marmara Bölgesi'nde faaliyette bulunan çeşitli gıda sanayi kuruluşlarında toplam kalite yönetimi uygulamaları ile performans ölçme ve değerlendirme sistemlerinin analizi(Trakya Üniversitesi, 1998) Oraman, Yasemin; Güngör, HasanÖZET Doktora Tezi MARMARA BÖLGESİ'NDE FAALİYETTE BULUNAN ÇEŞİTLİ GIDA SANAYİİ KURULUŞLARINDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI İLE PERFORMANS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMLERİNİN ANALİZİ Yasemin ORAMAN T. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. Hasan GÜNGÖR 1998, Sayfa : 232 Jüri: Prof.Dr.LHakkıİNAN Doç.Dr. Faruk EMEKSİZ Doç.Dr. Hasan GÜNGÖR Günümüzde yaşanan yoğun rekabet gıda sanayilerinin de güvenli, sağlıklı, kaliteli gıda üretmelerini gerekli kılmaktadır. Bu durum işletmeleri müşteri memnuniyetine değer veren, kalite güvence sistemlerini oluşturmuş, sürekli gelişmeyi prensip edinen bir yönetim tarzım (TKY) benimsemeye yöneltmektedir. Bu araştırmanın birinci amacı Marmara Bölgesi'nde faliyette bulunan büyük ölçkeli gıda sanayi kuruluşlarında TKY uygulamaları ve sözkonusu uygulamalara ilişkin yürüttükleri faaliyetlerin araştırılmasıdır. İkinci amacı TKY uygulamalarının gıda işletmelerinin performanslarına olan etkileri; müşteri memnuniyeti, kalite, verimlilik, yenilik, kârlılık, boyutlarına ilişkin çeşitli göstergeler yardımıyla analizini yapmaktır. Gıda sanayi kuruluşlarında 1997 yılı başından itibaren ISO 9000 kalite güvence belgesi alımında bir artış gözlenmektedir. Mart 1998 tarihi itibariyle ISO 9000 kalite güvence belgesine sahip gıda firmalarının sayısı 58'e ulaşmıştır. Bu kuruluşların yaklaşık % 46'sı Marmara Bölgesi'nde faaliyette bulunmaktadır. İnceleme kapsamına alınan işletmelerin % 83. 3 'ü ISO 9000 kalite güvence belgesine sahip olduğu belirlenmiştir. Çok çabuk bozulabilen çeşitli gıda maddelerinde yeniden işleme olanakları kısıtlıdır. Bundan dolayı TKY'nin temel yaklaşımlarından olan ISO 9000 kalite güvence sisteminde belirtilen düzenleyici faaliyetlerin gıda sektöründe önleyici faaliyetler haline gelmesi zorunluluğu araştırmalım önemli bulgularındandır. Anket uygulanan firmaların % 17'si uygulamadığını, % 70'i ise TKY uyguladıklarım ifade etmelerine rağmen, TKY'nin temel araç ve tekniklerinden olan grup çalışmalarına yer veren işletmelerin oram ise % 43.3 'tür. Gıda sanayilerinin TKY'nin temel ilke ve hedeflerini hayata geçirmede kullandıkları tekniklerin başında HACCP ve GMP gelmektedir. İncelenen işletmelerin % 73.3'ü HACCP tekniğini, TKY uygulamalarının temel yapı taşı ve müşterilerin en fazla önemsedikleri konuların başında gelen gıda güvenliğini tek basma sağlayamayan ISO 9000'in de tamamlayıcısı olarak görmektedirler. Araştırmada TKY uygulamalarının işletmelerin performanslarına olan etkileri çeşitli boyutlara ilişkin göstergelerin kantitatif analizleri yapılarak ortaya konmaya çalışılmıştır. TKY uygulayan firmaların sürekli gelişmeye önem vererek modern teknolojiyi yakından izledikleri, müşteri beklentileri doğrultusunda her yıl yeni çeşitler üretmeye büyük ölçüde önem verdikleri belirlenmiştir. Ayrıca firmaların pazar paylarında, kapasite kullanım oranlarında, ihracat miktarlarında, üretimden elde edilen satış miktarlarında sağlanan artışlar, verimlilik ve kârlılık oranlarında gözlenen belirgin gelişmeler TKY uygulamaları ile işletmelerin performans artışlarına olan etkilerinin somut göstergeleri olarak sıralanabilir. ANAHTAR KELİMELER: Müşteri Memnuniyeti, Kalite, Performans, Verimlilik, Sürekli GelişmeÖğe TARIMIN FİNANSMANINDA; TARIMSAL İŞLETMELERİN, ORGANİZE TARIM KREDİ KAYNAKLARINDAN KREDİ KULLANIMLARI İLE SOSYO-EKONOMİK YAPILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: EDİRNE BÖLGESİ ÖRNEĞİ(2016) Erdaş, Hüseyin; Oraman, YaseminBu çalışmada Edirne bölgesindeki tarımsal işletme sahiplerinin kredi kullanım özelikleri ve nedenleri ortaya konularak, tarımsal işletmelerin nasıl desteklenmesi gerektiği ve tarımsal kredilerden nasıl yararlanılması gerektiği amaçlanmıştır. Araştırmaya ait orijinal veriler Edirne Bölgesinde dokuz ilçede 380 tarımsal işletme sahibi ile yüz yüze görüşülerek anket çalışması yoluyla elde edilen bilgilerden oluşturulmuştur. Saha araştırmasında elde edilen verilerin analizinde Lojistik Regresyon yönteminden yararlanılmıştır. Tüm saha araştırmalarından elde edilen bulgulara ve izlenimlere göre tarımın devlet tarafından yeterli miktarda desteklenmediği ve bunun sonucu olarak tarımsal işletme sahiplerinin %64,2'sinin organize olmuş tarımsal kredi kaynaklarından kredi kullanarak tarımsal işletmelerini finanse ettikleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında tarımsal işletme sahiplerinin tasarruflarının artması tarımsal kredi kullanımlarını düşürürken, tarımsal giderlerinin artması ve tarımsal kuruluşlara üye olmaları ise organize olmuş tarımsal kredi kaynaklarından kredi kullanım oranlarını arttırmaktadır. Bu sonuçlardan hareketle, Türkiye'de tarımın devlet tarafından daha fazla desteklenmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca tarımsal işletme sahiplerinin tarımsal kredi kullanarak sağladıkları finansmanlarının da mutlaka azaltılması öngörülmektedir. Tarımsal işletmelerin tarımsal girdilerinin daha fazla desteklenmesi ve tasarruflarının arttırılması için üretim planlarının oluşturulması ve gelirlerinin arttırılması gerekmektedir. Tarımsal girdilerin üretimdeki maliyetlerinin düşürülmesi için ise işletmeler arasında örgütlenmeyi arttırarak öz sermayelerinin güçlendirilmesi sağlanmalıdır.