Yazar "Karadavut, Sedat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe INVESTIGATION OF AGRICULTURAL SUSTAINABILITY WITH IRRIGATION AND ECONOMIC FACTORS(2023) Karadavut, Sedat; Erdoğan, Serdar; Dayan, VolkanAgricultural sustainability is becoming more and more important with the increasing world population. Therefore, the dissemination of sustainable agricultural practices; It is extremely important for future generations in terms of protecting the environment and natural resources, ensuring economic stability and increasing sustainable food production. This study investigates the sustainability in agriculture for Türkiye in terms of irrigation and economic factors in crop production change. Using the ARDL error correction model and Granger causality analysis methods for the period between 1995 and 2020, the short and long-term relationship between irrigation and economic factors and crop production value variables were analyzed. The research found that, the relationship between inflation variables irrigation, irrigation and the crop production value was found to be significant. In terms of agricultural sustainability, while the increase in the land opened to irrigation has led to an increase in crop production, the increase in the use of clean water from existing surface and groundwater resources has negatively affected the value of crop production. This has shown how important the water source and economic stability are in the sustainability of agriculture.Öğe Suoku (Sagittaria sagittifolia L.)’nun Doğal Yetişme Ortamı Özelliklerinin Mevsimsel Değişimi(2023) Karadavut, Sedat; Sert, Elif Bozdoğan; Erzurumlu, Gülden Sandal; Altun, BahadırBu çalışma, suoku (Sagittaria sagittifolia L.) bitkisini doğal yetişme ortam (su ve çamur) özelliklerinin mevsimsel değişimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla öncelikle bitkinin doğal olarak Gölbaba Gölü’nde yetiştiği tespit edilmiş ve analiz için gerekli örnekler 2022 yılında Haziran, Ağustos ve Eylül aylarında 3 tekerrürlü olacak şekilde bu gölden alınmıştır. Su örneklerinde pH, İletkenlik (dS/m), Karbonat (mg/l), Bikarbonat (mg/l), Klor (mg/l), Sülfat (mg/l), Nitrat (mg/l), Nitrit (mg/l), Amonyum (mg/l), Magnezyum (mg/l), Potasyum (mg/l), Sodyum (mg/l), Kalsiyum (mg/l), Sodyum Adsorpsiyon Oranı (SAR), Sertlik ve Tuzluluk gibi parametreler incelenmiştir. Toprak örneklerinde ise pH, İletkenlik (dS/m), Organik Madde (%), Fosfor (kg/da), Magnezyum (mg/l), Potasyum (kg/da), Sodyum (mg/l), Kalsiyum (mg/l), Kireç (%) ve Saturasyon (Bünye) gibi parametreler incelenmiştir. Araştırma sonucunda göl suyunun; Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ ne göre yüksek tuzlu orta sodyumlu su kalitesinde, göl toprağının; ağır bünyeli, tuzsuz, orta kireçli ve hafif alkali nitelikte olduğu belirlenmiştir. Hem su hem de toprak örneklerinde incelenen bütün parametre değerlerinin örnek alınma zamanına göre değiştiği tespit edilmiştir.