Yazar "Kaba, Seviye" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı Türk ve Amerikan tütün çeşitlerinin verim ile kalite özellikleri üzerinde araştırmalar(Trakya Üniversitesi, 1991) Kaba, Seviye; Atakişi, İbrahimÖZET Bu çalışma. 1990 yılında Trakya Ünüversitesi Tekirdağ Ziraat Fa kültesi Tarla Bitkileri Bölümü 'ne ait uygulama ve araştırma alanında, Edir ne (St. No- 20292), Basma (St. Ho- 438). Burley 21 tütün çeşitlerinin ve rim ile kalite açısından Tekirdağ koşullarındaki adaptasyonunu ortaya koymak için yapılmıştır. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çeşitlerin tarımsal özelliklerinden bitki boyu. bitkide yaprak sayısı, soldurma sonu yaprak verimi ve kuru yaprak verimleri ele alınmıştır. Tütün kalitesine etki eden kimyasal özelliklerden nikotin, indirgen şeker, total azot, kül ve nem oranları saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre* 1. Tekirdağ koşullarında 1990 yılında çeşitler bitki boyu yönün den farklılıklar göstermiş, en uzun bitki boyuna Burley 21 çeşidinin sahip olduğu saptanmıştır. 2. Çeşitler bitkide yaprak sayısı bakımından karşılaştırıldıklarında, en fazla yapraklı çeşidin Basma (St. No- 438) olduğu belirlenmiştir. 3. Soldurma sonu yaprak verimi ve kuru yaprak verimleri yönünden çeşitler arasında farklılık olup, gerek soldurma sonu. gerek kuru yaprak verimi bakımından Burley 21 ilk sırada olup, Edirne (St. No- 20292) ikinci sırada, Basma (St, No- 438) ise son sırada yer almaktadır, 4. Burley 21 en yüksek nikotin içeriğine sahip olup. Basma (St. No: 438) en düşük nikotini içermektedir, Edirne (St. No- 20292) ise bu iki çe şidin arasında bulunmaktadır. 5. İndirgen şeker içeriği yönünden Basma (St. No- 438) ilk sırada, Edirne (St. Not 20292) ikinci sırada, Burley 21 son sırada yer almıştır, 6. Total azot içeriği yönünden en yüksek değer Edirne (St. Nor 20292) de, en düşük değer Burley 21 de saptanmış olup. Basma (St. No: 438) bu iki çeşidin arasında yer almıştır. 7. Çeşitler kül oranları açısından değerlendirildiklerinde, ilk sırada Burley 21, ikinci sırada Edirne (St. No- 20292), son sırada Basma' ÇSt. No- 438) yer almıştır.II 8. Nem oranları yönünden Edirne (St. No» 20292) ilk sırada, Basma (St. No; 438) ikinci sırada, Burley 21 ise son sırada yer almıştır.Öğe Bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin Trakya koşullarında yetiştirilme olanakları(1997) Atakişi, K. İbrahim; Sağlam, A. Canan; Turan, Hakan; Arslanoğlu, Şahane Funda; Kaba, Seviye; Önemli, Fadıl[Abstract Nıt Available]Öğe Döl kontrollü teksel seleksiyon ile Trakya' nın bazı yörelerine uygun çerezlik yerfıstığı çeşitlerinin geliştirilmesi(2002) Önemli, Fadul; Turhan, Hakan; Sağlam, Canan; Kaba, Seviye; Arslanoğlu, Şahane Funda; Şatana, Aziz[Abstract Nıt Available]Öğe Farklı iki tütün çeşidinde kırım zamanı ve kurutma şeklinin verim ve kaliteye etkisi üzerinde araştırmalar(Trakya Üniversitesi, 1998) Kaba, Seviye; Atakişi, İbrahimÖZET Tekirdağ koşullarında yetiştirilen Edirne ve Balıkesir tütün çeşitlerinin bazı tarımsal özellikleri ile kırım zamanı ve kurutma yöntemlerinin ele alınan tütün çeşitlerinin kaliteleri üzerine olan etkilerini incelemek amacı ile yapılan bu çalışma 1994 ve 1995 yıllarında T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Deneme, çeşitler (ana parsel), kırım zamanı (alt patsel), kurutma yöntemleri (alt alt parsel) ve eller (minik parsel) olarak bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çeşitlerin tarımsal özelliklerinden, bitki boyu, bitkide yaprak sayısı, yaş yaprak verimi ve kuru yaprak verimi ele alınmıştır. Tütün kalitesine etki eden kimyasal özelliklerden nikotin, toplam azot, indirgen şeker, kül ve pH incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar aşağıda belirtilmiştir: 1. Çeşitlerin bitki boylan arasında istatistiki öneme sahip fark çıkmıştır. Balıkesir tütün çeşitinin bitki boyunun Edirne çeşitinden daha uzun olduğu belirlenmiştir. 2. Çeşitlerin yaprak sayılan arasında da istatistiki anlamda önemli fark vardır. Balıkesir tütün çeşitinde yaprak sayısının Edirne çeşitinden fazla olduğu tespit edilmiştir. 3. Her iki yılda da çeşitlerin yaş yaprak verimleri arasındaki farklılık istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Her iki yılda da Edirne tütün çeşitinin yaş yaprak veriminin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.II 4. Çeşitlerin kuru yaprak verimleri arasında 1994 yılında önemli bir fark görülmezken, 1995 yılında istatistik! açıdan önemli bir fark belirlenmiştir. Ayrıca 1994 yılında kuru yaprak veriminin, akşam kırımında, Balıkesir tütün çeşitinde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 5. Çeşitlerin pH oranlan arasında her iki yılda da istatistiki açıdan önemli bir fark görülmemiştir. Ancak, çeşitlerin sabah kırımında, gölgede kurutma yönteminde ve 3. ellerde pH oranlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 6. Hem 1994, hem de 1995 yılında Balıkesir tütün çeşitinin kül oranının Edirne tütün çeşitinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, her iki yılda da güneşte kurutma yönteminde ve alt ellerde kül oranının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 7. 1994 yılında çeşitlerin indirgen şeker miktarları arasında istatistiki öneme sahip bir fark görülmezken, 1995 yılında Edirne tütün çeşitinin indirgen şeker miktarı daha yüksek çıkmıştır. Diğer taraftan her iki yılda da çeşitlerin indirgen şeker miktarlarının sabah kırımında, örtüaltı kurutma yönteminde ve- 4. ellerde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. 8. Çeşitlerin nikotin oranlan arasında, 1994 yılında istatistiki yönden önemli bir fark çıkmıştır. Buna göre Edirne çeşitinin nikotin oranı, Balıkesir çeşitinden yüksektir. 1995 yılında ise çeşitlerin nikotin oranlan arasında önemli bir fark yoktur, her iki yılda da sabah kırımında, güneşte kurutma yönteminde, 1. elde nikotin oranının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 9. 1994 yılında çeşitlerin total azot miktarları arasında istatistiki açıdan önemli fark vardır ve Balıkesir tütün çeşitinde azot miktarı daha yüksektir. 1995 yılında ise total azot miktarları bakımından çeşitler arasında önemli bir fark görülmemiştir. Her iki yılda da total azot miktarının güneşte kurutma yönteminde ve üst ellere doğru gidildikçe artmaktadır.