Yazar "Haberl, Werner" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Dürmouse Associations in Slovenia-A New Approach to An Old Tradition(Trakya Üniversitesi, 2001) Krystufek, Boris; Haberl, WernerYediuyur (Giis glis) Slovenya'da hemen hemen bir bin yıl ticari bir ürün olmuştur. Yediuyur etinin tüketildiğini gösteren kayıtlar yaklaşık 1240 yıllarına kadar gider ve 17. yüzyılda tanımı yapılan yakalama yöntemleri o günden zamanımıza nerdeyse hiç değişmemiştir. Yediuyurlar kırsal halkın protein, yağ ve kürk gereksinimlerini karşılamıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısında Sloven toplumunda meydana gelen hızlı sosyo-ekonomik dönüşüm sonucu Yediuyur avı eski, orijinal ekonomik değerini kaybetmiştir. Ancak, geleneksel bir toplumda oldukça derin kökler salması nedeniyle, değişmiş bir formda olsa bile Yediuyur avı varlığını sürdürmüş ve Sloven ulus kimliğinin bir parçası olmuştur. Bu eski geleneği sürdürmek ve etnolojik malzemeleri korumak amacıyla 1972 yılından bu yana çeşitli Yediuyur dernekleri kurulmuştur. 1996'da bu derneklerin üyeleri sürdürülebilir avcılığı geliştirmek amacıyla Yediuyurların biyolojileri ile ilgili bilgileri toplamaya başlamışlardır. Aşırı sömürüyü ve kaçak avcılığı önlemenin en uygun yolu bu derneklerin tuzak kurmalarını kontrol ve gözetim altına almaktır. Ancak bu da, Slovenya'daki Glis populasyonlarının ekolojisi ve avcılığın populasyonları etkilemesi ile ilgili bilimsel araştırmalara dayalı düzenlemeler gerektirir. Bu konu ile ilgili ortaya çıka n tıkanıklıklar ve kısıtlamalar yanında yapılan itirazlar da tartıştırılmıştır.