Yazar "Eren, Selim Said" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale İlinde sebze işleme sanayi ile yöre üreticileri arasında yürütülen sözleşmeli ekim uygulamaları(Trakya Üniversitesi, 1998) Eren, Selim Said; Güngör, HasanÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇANAKKALE İLİNDE SEBZE İŞLEME SANAYİ İLE YÖRE ÜRETİCİLERİ ARASINDA YÜRÜTÜLEN SÖZLEŞMELİ EKİM UYGULAMALARI Selim Said EREN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr.Hasan GÜNGÖR 1998, Sayfa: 110 Jüri : Prof.Dr.İ.Hakkı İNAN Doç.Dr.Hasan GÜNGÖR Yrd.Doç.Dr.Okan GAYTANCIOĞLU Bu araştırmada sözleşmeli ekimle ilgili genel bilgiler verilerek, Türkiye ve Dünya'daki uygulamaları ve sorunları üzerinde durulmuştur. Ayrıca Çanakkale ilinde sözleşmeli ekim modelini uygulayan tesisler ve üreticiler de ayrı ayrı incelenmiştir. Çanak! cale ilinde sözleşmeli ekim uygulayan 6 tesis ve bu tesislerle sözleşmeli ekim yapan 213 üreticiden yüzyüze görüşme yolu ile toplanan veriler, araştırmanın ana materyalini oluşturmuştur. Bu amaçla sebze işleme sanayiinin genel yapısı ve faaliyetleri ile sözleşmeli ekim uygulamaları incelenerek, sanayicilerin sözleşmeli ekimle ilgili görüşlerine de yer verilmiştir. Ayrıca üreticiler sözleşmeli ekim alanlarına göre gruplandınlmış ve bu amaçla da 3 farklı grup oluşturulmuştur. Üreticilerin tarımsal yapısı ve faaliyetleri ve sözleşmeli ekimle ilgili görüşleri de gruplar itibarı ile değerlendirilerek, modelin uygulanma durumu ortaya konmuştur. İncelenen işletmeler, sözleşme koşullarının ağır olduğunu dile getirmişlerdir. Ayrıca, sözleşmelerin tek taraflı hazırlandığı ve ürün bedellerinin de geç ödendiğini ifade etmişlerdir. Araştııma bölgesinde bulunan işletmelerin % 69.70'i 10 yıldan daha fazla süredir sözleşmeli ekim yapmakta olup, % 61.97'si de sözleşmeli ekime hiç ara vermemiştir. İncelenen işletmelerin % 77.93 'ü de 10 dekardan daha az alanda sözleşmeli ekim yapmaktadır. Sebze işleme tesisleri ile sözleşmeli ekim yapan üreticilerin tamamına yakınını araştırma bölgesindeki üreticiler oluşturmaktadır. Tesislerce işlenen hammaddenin de % 72.68'i sözleşmeli ekim yolu ile alınmaktadır. Tesislerin toplam 6 sebze çeşitinde sözleşmeli ekim uyguladıkları görülmüştür. Üreticilerin oıtalama % 96 oranında sözleşme koşullarına uydukları da fabrikalar tarafından belirtilmiştir. Sonuç olarak; uygulamadan kaynaklanan bazı sorunları olmakla birlikte, dünya' da ve Türkiye'de yeni sayılabilecek sözleşmeli ekim, Türkiye için uygun bir model görünümündedir. Yapılacak bazı yasal düzenlemelerle birlikte, üreticilerin konu ile ilgili eğitim çalışmaları yapıldığı takdirde, sistemin ülke tarımı ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabilecektir. ANAHTAR KELİMELER : Sebze, sebze eldmi, sözleşmeli sebze ekimi, sebze işleme sanayii,, sözleşmeli ekim