Yazar "Duran, Sedef" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 18 / 18
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuran Yaşlı Bireylerin E-Sağlık Okuryazarlığı Durumunun İncelenmesi(2023) Salar, Sinem; Duran, SedefAmaç: Bu çalışma, yaşlı bireylerin elektronik ortamda sağlık (e-sağlık) okuryazarlığının incelenmesi amacıyla yürütüldü. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tasarım kullanılan çalışma; 65 yaş üzeri, internet kullanan, katılmaya gönüllü olan ve Aile Sağlığı merkezlerine kayıtlı 159 katılımcı ile tamamlandı. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulmuş bilgi formu ve E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Erkeklerin kadınlardan anlamlı düzeyde yüksek e-sağlık okuryazarlık düzeyine sahip olduğu (b=- 2,200; p=0,044), internet kullanma becerisi artıkça e-sağlık okuryazarlık puanının anlamlı düzeyde arttığı (b=0,854, p=0,001), eğitim düzeyi dahil regresyon modeline dahil edilen diğer değişkenlerin ise e-sağlık okuryazarlık puanı üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlendi. E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeğinin “İnternetteki yararlı sağlık kaynaklarını nasıl bulacağımı biliyorum.” maddesinde en düşük ortanca değeri tespit edildi (3, %25=3, %75=4). Sonuç: Bu bulgular ışığında yaşlı bireylerin e-sağlık okuryazarlığını etkileyen en önemli faktörlerin cinsiyet ve internet kullana becerisi olduğu ve internetten doğru bilgilere ulaşmada zorluklar bulunduğu ortaya çıkmıştır. Yaşlı bireylere yönelik planlanacak e-sağlık eğitimlerinde, kadınların gözetilmesi, internet becerilerinin geliştirilmesi ve bireylerin yüksek kalitedeki kaynaklardan doğru sağlık bilgisine ulaşmasını destekleyecek çalışmaların yapılmasının gerekli ve faydalı olabileceği düşünülmektedir.Öğe Changes in parents' attitudes towards childhood vaccines during COVID-19 pandemic(Wiley, 2023) Duran, Sedef; Duran, Ridvan; Acunas, Betul; Sahin, Erkan MelihBackground: Concerns about the safety and adverse reactions of rapidly-developed vaccines against COVID-19 contributed to parents' vaccine hesitancy and this situation created an opportunity for anti-vaccine campaigners. The aim of this study was to examine the changes in parents' attitudes towards childhood vaccines during COVID-19 pandemic. Methods: In this cross-sectional study, parents of children who applied to the outpatient clinic of pediatric department of Trakya University Hospital, Edirne, Turkiye, between August 2020 and February 2021 were recruited into two study groups according to COVID-19 peak time in Turkiye. Group 1 included parents of children who applied after first peak of the COVID-19 pandemic and Group 2 included parents of children who applied after second peak. The World Health Organization 10-item Vaccine Hesitancy Scale (WHO-VHS) was applied to each group. Results: A total of 610 parents agreed to participate in the study. Group 1 and 2 consisted of 160 and 450 parents, respectively. While the number of parents who were hesitant about childhood vaccines was 17 (10.6%) in Group 1, it was 90 (20%) in Group 2. A statistically significant difference was found between the two groups ( p = 0.008). The (WHO-VHS) mean +/- SD score was found to be higher in Group 2 (23.7 +/- 6.9) than Group 1 (21.3 +/- 7.3) (p < 0.001). The WHO-VHS-mean +/- SD scores of parents who experienced COVID-19 infection themselves or their family or acquaintances were significantly lower than those who did not (20.0 +/- 6.5 vs. 24.7 +/- 6.9) (p < 0.001). Conclusions: The hesitant attitudes towards childhood and COVID-19 vaccines were low in parents who directly or indirectly experienced COVID-19 or were worried about the devastating effects of this disease. However, it was shown that as the COVID-19 pandemic progressed, parents' hesitations towards childhood vaccines increased.Öğe Comparison of Nutritional Habits, Physical Activity Levels and Quality of Life among Normal Cognition Elderly Individuals Living in Nursing Homes or at Their Residence(Taiwan Soc Geriatric Emergency & Critical Care Medicine-Tsgecm, 2019) Duran, Sedef; Ozdinc, Sevgi; Celik, Ozge Mengi; Selcuk, Halit; Sonmez, Zehra SerayBackground: The process of ageing affects an individual's nutritional status, quality of life and physical activity level. This study aimed to compare these parameters among elderly individuals living either in nursing homes or at their residence. Methods: The study included 88 elderly individuals aged >= 65 years, 59 living at their residence and 29 in a official nursing home. The patients' sociodemographic characteristics, quality of life, physical activity levels, hand-grip strength and nutritional habits were evaluated. Results: The mean ages of those individuals living in nursing homes and at their own residence were 72.58 +/- 6.62 and 68.39 +/- 3.89 years, respectively. Those living in nursing homes skipped meals less frequently. Therefore, their energy and nutrient intake levels were significantly higher than in those living at their residence (p <0.05). Regarding quality of life, those living in nursing homes provided more favourable responses to questions regarding emotional role difficulties and social functioning subscales (p < 0.05). No difference was observed between the two groups in terms of physical activity levels and hand-grip strength (p > 0.05). Conclusion: Compared with those living at their residence, elderly individuals living in official nursing homes were less likely to skip meals and therefore had better energy and nutrient intake levels. They also demonstrated better quality of life in terms of social functioning subscales and emotional role difficulties. Copyright (C) 2019, Taiwan Society of Geriatric Emergency & Critical Care Medicine.Öğe A Comprehensive Study on Determination of Nutrition Knowledge and Nutrition Status in Adult Women(Galenos Publ House, 2023) Durali, Oezge; Duran, SedefBACKGROUND/AIMS: Nutrition has direct effects on healthy growth, quality of life and lifespan. Studies have shown that most people are unable to fully grasp the healthiness and nutritional value of foods, and the relationships between diseases and diet. Due to these reasons, the aim of this study was to investigate the nutrition knowledge and the nutritional behaviors of women and the factors affecting them. MATERIALS AND METHODS: The questionnaire that was used for data collection includes two major sections. In first part of this questionnaire, the sociodemographic and lifestyle characteristics of the participants were investigated. In second section, the Adult Nutrition Knowledge Level (YETBID) Scale was used. The YETBID Scale includes both a fundamental nutritional and food-health knowledge part, and a food preference part. This study was conducted with 380 adult women aged 20-49 years via a face-to-face questionnaire method between June and September, 2019. The test for conformity to normal distribution was provided by the t-test in quantitative data, and the Kolmogorov-Smirnov test was applied to qualitative data. RESULTS: The important indicators having significant relationships with nutrition knowledge levels were found to be education level, age, marital status, dieting, percentage of income allocated to kitchen expenditure, having an illness, and having prior nutritional education. The important indicators having significant relationships with food preference were found to be having an illness and having prior nutritional education. In the food preference section, the ratio of correct answers was generally higher than the nutrition knowledge part. CONCLUSION: The results showed that an adult woman's nutrition knowledge level and food preference can be affected by many factors. However, more research should be performed on this topic in order to obtain more information.Öğe Eating Behaviors of Late and Moderately Preterm Infants at Two Years of Age and Their Associations With Mothers' Mental Health(Lippincott Williams & Wilkins, 2021) Duran, Sedef; Duran, Ridvan; Acunas, Betul; Cesur, Gulay; Ciftdemir, Nukhet AladagObjectives: Preterm infants are at high risk for nutritional difficulties during the neonatal period and early childhood. Long-term nutritional difficulties contribute to unbalanced food intake and growth disorders and are the source of major emotional stress for the family. The aim of this study is to investigate the eating problems of late and moderately preterm (LMPT) infants at the age of 2 years, and to examine the association of these problems with the mental status of their mothers. Methods: In this cross-sectional study, group 1 included LMPT infants born between 32 and 36 + 6 weeks of gestation and Group 2 included term infants born between 37 and 41 + 6 weeks of gestation. Children's Nutrition Difficulties Questionnaire and 21-item Depression Anxiety and Stress Scales (DASS 21) were used for the detection of nutritional difficulties of infants and mothers' mental health status. Results: Groups 1 and 2 were consisted of 79 LMPT and 38 term infants, respectively. Late and moderately preterm infants were found to have a lower drive-to-eat and food repertoire scores as well as lower appetite and food enjoyment than term infants. Pickiness and food neophobia were found to be higher in LMPT infants than term infants. The DASS-21 scores of the mothers of the LMPT infants were higher than those of the term ones. Conclusions: These findings suggest that LMPT infants have more nutritional difficulties at the age of 2 years than term infants and their mothers exhibit more emotional distress than term infant's mothers.Öğe Ebe ve hemşirelerin anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi ve tutumlarının, danışmanlık verdikleri annelerin bebeklerini anne sütü ile besleme davranışlarına etkisi(2008) Duran, Sedef; Şahin, E.MelihYapılan çalışmalarda; sağlık sektöründe ebe/hemşireler emzirmeyi koruyan, özendiren ve destekleyen kişiler olarak görülmektedir. Bu araştırmada; eğitici konumundaki ebe ve hemşirelerin, anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi ve tutumlarının danışmanlık verdikleri annelerin bebeklerinin anne sütü ile besleme davranışlarına etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmaya, Edirne il merkezinde yaşayan ve 12?18 aylık bebekleri olan 161 anne ile bunların takiplerini yürütmüş 59 ebe ve hemşire alınmıştır. Çalışmada veriler, anne sütü ve emzirme ile ilgili ebe/hemşireler (54 soru) ve annelere (34 soru) yapılmak üzere hazırlanılan 2 anket aracılığı ile toplanmıştır. Ebe/hemşirelerin çalıştıkları merkezler ziyaret edilerek anketleri doldurmaları sağlanmıştır. Annelerle telefonla ya da yüz yüze görüşülmüş ve anketler araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Ebe/hemşireler, her anneyle gebelikleri boyunca ortalama 6,5 ± 2,9 kez görüştüklerini bildirdiler. 51'inin bilgi puanı orta düzeyde iken, 7'sinin iyi, 1'inin de kötü olarak saptandı. Ebe/hemşirelerin 22'si en az 6 ay sadece anne sütü verirlerken, 33'ü en az 12 ay bebeğini emzirmişlerdir. 161 annenin 65'i en az 6 ay sadece anne sütü verirlerken, 82'si en az 12 ay bebeğini emzirmişlerdir. Bebeklerine ilk olarak anne sütü başlayan, her istediğinde ve 12 ay süreyle emziren ebe/hemşirelerin oranının annelere göre yüksek olduğu saptandı. Ebe/hemşirelerin bilgi veya tutumlarının annelerin anne sütü davranışları üzerine anlamlı etkisi saptanmadı. Sonuçta, emzirmenin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için özellikle ebe/hemşirelerin bu konuda anneleri bilinçlendirmeleri gerekmektedir. Bunun için, ebe/hemşirelerin annelere sürekli destek sağlamalıdırlar. Bu da, ebe/hemşirelerin ve diğer sağlık personelinin bu konuda düzenli eğitilmeleri ile sağlanabilir.Öğe The Effects of Nutrition Education on the Handgrip Strength and Nutrition Status of Elderly Patients on Hemodialysis(Lippincott Williams & Wilkins, 2023) Duran, Sedef; Cakar, Halenur; Caglar, Nurbanu; Dagasan, SelenNutrition education provided to patients on hemodialysis (HD) is important for improving nutritional status. This study investigated the effects of nutrition education on handgrip strength (HGS) of patients on HD. The study was a prospective self-controlled analysis of 29 patients on HD. The patients' measurements, HGS, and the Mini Nutritional Assessment (MNA) scores were examined. The HGS values and MNA scores measured in the first and third months after nutrition education were higher than those measured before nutrition education. The study showed that effective nutrition education may play an important role in improving HGS values of elderly patients on HD.Öğe The Effects of Nutritional Supplements on Nutritional Habits and Physical Activity Levels(2020) Duran, Sedef; Oğuz, Esma; Yıldırımoğlu, Yağmur; Kurtaran, Şinasi; Turan, YahyaIntroduction: In recent years, the use of nutritional supplements (NS) has increased significantly. The aim of this study was to investigateof the differences between using or not NS in the individuals going to the fitness center. Method: The research was conducted on 299individuals doing sports in private centers. Survey data was collected from the participants who were divided into two groups according toNS usage. Within the scope of the survey, descriptive information of the participants, nutritional habits, nutrient consumption frequencies,24-hour retrospective food consumption record, nutritional supplements and physical activity conditions of individuals were questioned andanthropometric (height, weight and body mass index (BMI) measurements were recorded. Results: 74 (24.7%) of the participants were usingNS, whereas 225 (75.3%) were not using it. Among NS users, 30 (40.5%) of the participants were using protein powder, 17 (23%) wereamino acid, 17 (23%) were creatine and 10 (13.5%) were L-carnitine. The sport age, body weight, height and BMI of the individuals usingNS were significantly higher than those who were not using NS (p <0.05). According to our study, NS users were consuming meat, meatproducts and eggs significantly more frequently and sugar and prepared foods less frequently than non-users (p <0.05). Conclusion: In ourstudy, it was observed that individuals going to the fitness center changed their lifestyle. It was observed that they used oral nutritionalsupplements as well as obtaining healthy nutritional habits. Before using NS, it is neccesary to change the nutritional habits and completethe essential needs for our body.Öğe The Effects of Time of Watching Television and Food Advertisements on Nutritional Status of Preschool Children(Galenos Publ House, 2023) Ozturkler Cakir, Utku Begum; Duran, Sedef; Can, Seher; Sahin, Erkan MelihAim: Watching television for a long time affects the nutrition of children, and the effect of orientation on these foods is quickly seen in children watching food advertisements. The aim of this study was to determine the nutritional status and television viewing time of children aged 3-4 and 5 years, to examine the effect of food advertisements on the nutritional status of children, and to determine how this effect impacted the nutrient intake of children. Materials and Methods: The study was conducted with 215 adult parents who volunteered to collect information about children in order to determine the nutritional status and television watching time of 3-4 and 5 -year -old children studying in a kindergarten in Edirne city center and to evaluate these situations. Children's socio-demographic characteristics, anthropometric measurements, food consumption frequency and food consumption records, nutrition and television watching habits were evaluated. Results: It was found that 49.8% of children watched television for 2-3 hours a day on average, and 36.7% demanded the food they saw in food advertisements 1-2 times a week. A positive and significant relationship was determined between the fact that the food advertisements on the television attracted the attention of children and the frequency of the children wanting the food they saw in the advertisements, like acidic beverages, fruit juice, chips, chocolate, wafers, sweets, biscuits and crackers (p<0.05). Daily energy intake, the percentage of carbohydrates in the food pattern, and daily sugar consumption were found to be higher in children who paid attention to food advertisements compared to those who did not (p<0.05). It was determined that the consumption of chocolate, wafer, soda and fruit juice increased as the television viewing time increased (p<0.05). Conclusion: As a result, television viewing time and food advertisements on television can be effective on children's food choices and thus their nutritional status.Öğe Evaluation of Academicians' Levels of Nutritional Knowledge and Adherence to the Mediterranean Diet(Duzce Univ, Fac Medicine, 2023) Celik, Ozge Mengi; Duran, Sedef; Sahin, Erkan MelihObjective: In this study, it was aimed to evaluate the nutritional knowledge levels of academicians and their adherence to the Mediterranean diet.Methods: The research data were collected face to face with the help of a questionnaire created by the researchers. Demographic characteristics, anthropometric measurements, nutritional habits, nutritional knowledge levels and adherence to the Mediterranean diet were questioned with the questionnaire form. Nutritional knowledge levels of individuals were evaluated with the 'Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (NKLSA)'. Mediterranean diet pattern characteristics were identified with the 'Mediterranean diet adherence score (MEDAS)'.Results: The mean age of the individuals was 40.2 & PLUSMN;9.20 years, 42.2% of individuals were overweight and 7.8% are obese. 8.4% of the individuals had bad, 24.7% moderate, 44.8% good, 22.1% very good basic nutrition knowledge levels. 7.1% of the individuals had bad, 26.6% moderate, 27.9% good, 38.3% very good knowledge levels about food preference. 68.2% of individuals were in compliance with the Mediterranean diet. A statistically significant difference was found between individuals who did and did not comply with the Mediterranean diet in terms of the total score of NKLSA, basic nutrition knowledge score and food preference knowledge score (p<0.05).Conclusions: It was determined that the majority of academicians were in compliance with the Mediterranean diet and their nutritional knowledge level was good. However, half of the academicians were determined to be overweight or obese, which is a risk factor for noncommunicable chronic diseases.Öğe Evaluation of the Relationship between Oral Care Practices, Food Consumption and DMFT Index in Young Adults(2023) Çelik, Özge Mengi; Ermumcu, Merve Şeyda Karaçil; Duran, Sedef; Şahin, Erkan MelihObjective: Dental caries is an important public health problem that affects the majority of the world's population. In this study, it was aimed to evaluate the relationship between oral care practices, food consumption and DMFT index in young adults. Material and Methods: The general characteristics of individuals, oral care practices, anthropometric measurements and food consumption frequencies were questioned with the questionnaire form. The DMFT index was calculated by questioning the number of decayed, missing and filled teeth of the individuals. Results: The mean DMFT index of females was 2.5±1.6, and the mean of DMFT index of males was 2.0±1.6, and a significant difference was determined between the genders in terms of mean DMFT index (pÖğe Fazla kilolu ve obez adölesanlara uygulanan diyet tedavisinin beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlere etkisi(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021) Aymaz, Sümeyye; Duran, SedefAraştırmamız, Şubat 2019 ile Aralık 2019 tarihleri arasında, Sağlıklı Hayat Merkezi Obezite Birimine başvuran fazla kilolu ve obez kız adölesanlar üzerinde yürütülmüştür. Tıbbi beslenme tedavisinin; beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlere etkisi saptanmıştır. Polikliniğimize başvuran fazla kilolu ve obez kız adölesanlar sekiz hafta boyunca takip edilmiştir. Çalışmamız, klinik, açık kontrolsüz olarak tasarlandı. Çalışmamıza 15-20 yaş aralığında 27 kız adölesan katılmıştır. Çalışmanın başlangıcında ve sonunda adölesanların sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim kayıtları alınmış ve iki haftada bir antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Uygulanan tıbbi beslenme tedavisi ile birlikte beslenme eğitimi de verilmiştir. Araştırmanın sonunda adölesanların öğün alımları düzenli hale getirilip, ayaküstü atıştırma ve hazır paketli atıştırma tüketimleri anlamlı düzeyde azaltılmıştır (p<0,05). Adölesanların beslenme alışkanlıkları indeksi puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalış meydana gelmiştir (p<0,05). Gerçekleşen bu azalma beslenme alışkanlıklarındaki iyileşmeyi kanıtlamaktadır. Besin tüketim sıklığı ve besin tüketim kayıtlarından elde edilen verilere göre; enerji ve karbonhidrat alımları anlamlı düzeyde azalmış olup protein alımları artmıştır (p<0,05). Ayrıca A vitamini, C vitamini, B grubu vitaminleri (B1, B2, B12, folat), kalsiyum, fosfor ve magnezyum alım düzeyleri önerilen alım düzeyine (DRI) ulaşmış olup gerçekleşen artış istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Uygulanan tıbbi beslenme tedavisi sonrası, başlangıca göre vücut ağırlığı, BKİ’si, vücut yağ yüzdesi ve bel çevresi ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanmıştır (p<0,05). Tıbbi beslenme tedavisi sonrası ortalama vücut ağırlıkları 3 kg, ortalama bel çevreleri 4,5 cm azalmıştır. Sonuç olarak araştırmacı tarafından uygulanan tıbbi beslenme tedavisi ile adölesanların beslenme alışkanlıkları ve besin öğesi alım düzeyleri iyileştirilmiştir. Vücut ağırlığı artışı durdurulup vücut ağırlığı kaybı sağlanmıştır.Öğe Fazla kilolu ve obez bireylerde diyet kalitesi, sezgisel yeme davranışı ile antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020) Zengin, Zeynep; Duran, SedefBu araştırma diyet kalitesi, sezgisel yeme davranışı ile antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Mart-Eylül 2019 tarihlerinde Kırklareli Sağlıklı Hayat Merkezi Beslenme Danışmanlığına başvuran 19-65 yaş grubundaki fazla kilolu ve obez bireyler üzerinde yürütülmüştür. Veriler, bireylerin genel özellikleri ve antropometrik ölçümlerini içeren anket formu, diyet kalitesini belirleyen besin tüketim sıklığı formu ve sezgisel yeme davranışını belirleyen Sezgisel yeme Ölçeği-2 ile elde edilmiştir. Diyet kalite puanları Sağlıklı Yeme İndeksi-2015’e göre hesaplanmıştır. Kadınların sezgisel yeme puanı 2,93±0,75, erkeklerin ise 3,57±0,69 olarak hesaplanmıştır. Kadınların sezgisel yeme davranışının erkeklere göre anlamlı şekilde düşük olduğu bulunmuştur (p<0,05). Erkeklerin yağ oranı kadınlara göre anlamlı şekilde düşükken, bel/kalça oranı anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Kadınların sezgisel yeme puanları ile Beden Kütle İndeksi, bel çevresi, bel/boy oranı ve yağ oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönde orta düzeyde ilişkiler bulunurken kalça çevresi ve bel/kalça oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönde zayıf düzeyde ilişkiler olduğu saptanmıştır (p<0,05). Erkeklerde sezgisel yeme puanları ile sadece yağ oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönde orta düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur (p<0,05). Bireylerin %8,80’inin “kötü” %78,20’sinin “orta” ve %12,90’ının “iyi” diyet kalitesi sahip olduğu saptanmıştır. Bireylerin diyet kalitesinin cinsiyetlere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur (p>0,05). Bireylerin diyet kalitesi ile antropometrik ölçüm değerleri arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı değildir. (p>0,05). Bireylerin diyet kalitesi ile sezgisel yeme davranışı arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05).Öğe HEMŞİRE ADAYLARINDA SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI İLE BESLENME BİLGİSİ VE BAZI DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ(2022) Çelik, Özge Mengi; Duran, SedefAmaç: Sosyal medya, bireylerin beslenme bilgi ve davranışlarını olumlu ve olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, hemşire adaylarında sosyal medya bağımlılığı ile beslenme bilgisi ve bazı değişkenler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören 18-25 yaş arası 391 gönüllü birey ile yürütüldü. Anket formu aracılığıyla bireylerin demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, beslenme alışkanlıkları, sosyal medya kullanımlarına yönelik alışkanlıkları, sosyal medya bağımlılıkları, beslenme bilgi düzeyleri ve fiziksel aktivite düzeyleri sorgulandı. Bireylerin beslenme bilgi düzeyleri ‘Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD)’, sosyal medya bağımlılıkları ‘Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Yetişkin Formu (SMBÖ-YF)’ ve fiziksel aktivite düzeyleri, ‘Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi Kısa Formu (IPAQ -short form)’ aracılığı ile saptandı. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Science) 22.0 istatistiksel paket programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Sosyal medya araçlarını takip etmeyen öğrencilerin oranı %12.8 idi. Beslenme/diyet konularında sosyal medya araçlarından en çok takip edilen kişilerden %66.8’i diyetisyen, ve %9.7’si doktordu. Öğrencilerin %29.2’si kötü, %35.3’ü orta, %27.6’sı iyi, %7.9’u çok iyi temel beslenme bilgi düzeyine; besin tercihi konusunda %25.1’i kötü, %22.3’ü orta, %23.5’i iyi, %29.2’si çok iyi bilgi düzeyine sahipti. SMBÖ-YF toplam puanı ile YETBİD toplam puanı ve temel beslenme bilgisi puanı arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki saptandı (p<0.05). SMBÖ-YF toplam puanı ile yaş arasında negatif yönde; YETBİD toplam puanı ile yaş ve eğitim görülen sınıf derecesi arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptandı (p<0.05). Sonuç: Hemşire adaylarının çoğunluğunun yeterli beslenme bilgisine sahip olmadığı görüldü. Sosyal medya kullanımı arttıkça hemşire adaylarının beslenme bilgi düzeylerinin de arttığı saptandı.Öğe Is music the food of the anesthesia in children?(Bmj Publishing Group, 2022) Sahin, Sevtap Hekimoglu; Duran, Ridvan; Basaran, Umit Nusret; Sut, Necdet; Colak, Alkin; Duran, SedefBackground The noise in an operating room may have a detrimental effect on human cognitive functions, and it may cause perioperative anxiety with prolonged exposure. The aim of this study was to investigate the effects of music therapy and use of earplugs and normal noise level in the operating room under general anesthesia of pediatric patients on hemodynamic parameters and postoperative emergence delirium. Methods One hundred and five pediatric patients were involved in this study. The patients were randomly divided into three groups. Group N was exposed to the ambient operating room noise, group S received earplugs from an independent anesthesiologist, and group M used a CD player. The preoperative anxiety levels of children were evaluated with the Modified Yale Preoperative Anxiety Scale (M-YPAS). Mean arterial pressure (MAP) and heart rate were recorded at 30-minute periods until the completion of surgery, end of surgery and postoperatively. During each measurement, noise level recordings were performed using sonometer. Pediatric Anesthesia Emergency Delirium (PAED) score was evaluated after postoperative extubation. Results M-YPAS was similar between groups. The MAP at 30 and 60 min intraoperatively, at end of surgery, and at 5, 10, and 15 min postoperatively was significantly lower in group S than in group N. There were no differences in heart rate among the groups. Postoperative PAED score was not significantly different among the groups. Conclusions The music therapy was not more effective than silence and operating noise room in reducing PAED score postoperatively in pediatric patients.Öğe The relationship between self-esteem and psychological distress in critical care nurses(Wiley, 2021) Duran, Sedef; Onel, Cisem; Guloglu, Pelin; Umit, SibelBackground Self-esteem can be described as negative or positive beliefs people have about themselves. It is an important personal source to combat stress and protect health, and related to job satisfaction. Aims and objectives The aim of this study was to examine the relationship between self-esteem and psychological distress in critical care nurses. Design A cross-sectional study. Methods The research population of study consisted of 121 critical care nurses working at a university hospital in Edirne, Turkey between January and April 2017. A questionnaire consisting of 26 questions was used to obtain the personal and demographic information. The Symptom Check List-90-R test was used to determine the emotional status and the self-esteem scale was used to determine the self-esteem status of the participants. Participants were divided into two groups according to the self-esteem scale median score (Group 1: below 60, and Group 2: 60 and above). Results The general severity index of the nurses was 1.11 (95% confidence interval [CI] 1.00-1.21). The general severity index of those with a self-esteem scale score below 60 was 1.47 (95% CI 1.37-1.57), while for those who with a self-esteem score of 60 and above, it was 0.73 (95% CI 0.59-0.87). The general severity index of the nurses in Group 1 was statistically significantly higher than that for those in Group 2. The number of nurses with a high symptom level in Group 1 was statistically significantly higher than those in Group 2. Conclusions The study showed that the general severity index and poor symptom level ratios associated with mental well-being are high in critical care nurses. However, critical care nurses with high self-esteem had fewer psychological problems than those with lower self-esteem. Relevance to clinical practice Critical care nurses with low self-esteem should be given assertiveness, resilience, and interpersonal communication skills training, even outside of health care.Öğe Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Obezite İle İlgili Önyargının ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumun Değerlendirilmesi(2022) Çelik, Özge Mengi; Duran, SedefAmaç: Bu çalışmada, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumun ve obezite ile ilişkili önyargının değerlendirilmesi ve bazı faktörler ile ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören 440 öğrenci ile yürütülmüştür. Anket formu aracılığıyla bireylerin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, eğitim görülen sınıfın derecesi), antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu), obezite ile ilişkili önyargıları ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları sorgulanmıştır. Bulgular: Bireylerin %9.5’i obeziteye karşı önyargısız, %69.1’i önyargıya eğilimli ve %21.4’ü obeziteye karşı önyargılıdır. Obezite Önyargı Ölçeği (GAMS-27) toplam puanı açısından cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p<0.05). Bireylerin %1.4’ü düşük, %15.0’ı orta, %71.4’ü yüksek ve %12.3’ü ideal düzeyde yüksek sağlıklı beslenmeye ilişkin tutuma sahipti. Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği toplam puanı ile yaş ve eğitim görülen sınıf derecesi arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır (p<0.05). Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği toplam puanı ve alt faktör puanları ile GAMS-27 toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Öğrencilerin büyük çoğunluğu yüksek düzeyde sağlıklı beslenme tutumuna sahiptir. Tıp fakültesi öğrencilerinde obezite ile ilişkili önyargının yüksek oranda görüldüğü saptanmıştır. Obez bireyler ile karşılaşma olasılığı yüksek olan bu sağlık mesleği grubunun, obez bireylere karşı önyargısız olması, bu bireylerde alınan sağlık hizmetinin aksamaması ve sürdürülmesi açısından önem taşımaktadır. Geleceğin doktorları olan tıp fakültesi öğrencilerinde yeni çalışmalar yapılarak bu iki önemli konu üzerinde daha fazla durulmalıdır.Öğe Üniversite Öğrencilerinde Stres ve Sosyal Medya Kullanımının Yeme Davranışları Üzerine Etkisi(2019) Duran, Sedef; Çetinbaş, Ayça; Başaran, Tuba; Kara, Alı; Elgün, BinevsAmaç: Yaşamın her evresinde bedensel ve zihinsel yönden sağlıklı olmak ve sağlığı devam ettirmekyeterli ve dengeli beslenme ile mümkündür. Stres, sosyal medya, aile ve akran etkisi de beslenme tutumuüzerinde etkili olduğu belirlenen faktörlerdendir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde stres vesosyal medya kullanımının yeme davranışları üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır.Yöntem: Retrospektif-tanımlayıcı olarak yürütülen araştırma verilerini toplamak için kullanılan anketformu dört bölümden oluşmuştur. Bunlar öğrencilerin demografik bilgileri hakkında bilgi almak için “GenelBilgiler”, yeme davranışı bilgileri için “Yeme Tutum Testi”, psikolojik bozukluk teşhisi bilgileri “Depresyon,Anksiyete, Stres Skalası” ve “Sosyal Medya Kullanımı” ile ilgili sorular kullanılarak veriler toplanmıştır.Bulgular: Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde yapılan anket çalışmasına 329 kişi kadın,93 kişi erkek olmak üzere toplamda 422 kişi katılmıştır. Stres derecesi ile yeme davranışı bozukluğu arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark olup, stres şiddeti artışının anormal yeme davranışına neden olduğu tespitedilmiştir. Sosyal medyaya ayrılan zaman ile yeme davranışı bozukluğu arasında istatistiksel olarak anlamlıbir fark olup, sosyal medyaya ayrılan zamanın artmasının yeme davranışı bozukluğuna neden olduğu tespitedilmiştir.Sonuç: Çalışmamızda stresin ve sosyal medya kullanımının öğrencilerin yeme davranışları üzerindeönemli olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir.