Yazar "Demirci, Ahmet Şükrü" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Margarinde yüksek sıcaklığa dayanıklı küflerin belirlenmesi ve tanımlanması(Trakya Üniversitesi, 2005) Demirci, Ahmet Şükrü; Arıcı, MuhammetIÖZETYÜKSEK L SANS TEZMARGAR NDE YÜKSEK SICAKLIĞA DAYANIKLI KÜFLER NBEL RLENMES VE TANIMLANMASIÜZER NE B R ÇALIŞMAAhmet Şükrü DEM RCYüksek Lisans TeziTrakya Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Doç. Dr. Muhammet ARICIBu çalışmada Trakya bölgesinde faaliyet gösteren bir margarin üretim tesisindeproblem oluşturan küfler izole edilmiş ve tanımlanmıştır. Ayrıca bu küflerin ısıldirençleri ve lipolitik aktiviteleri de incelenmiştir. Bu amaçla margarin üretim tesisindençeşitli üretim partilerinden, aseptik şartlarda alınan margarin örnekleri ve işletmekullanma suyu kısa süre içerisinde laboratuara getirilmiş ve analizleri yapılmıştır.Araştırmada margarin üretim tesisi kullanma suyu ve margarinlerden ısıl dirence sahipfarklı iki küf izole edilmiş, bu izolatların tanımlanması yapıldıktan sonra farklısıcaklıklardaki ısıl dirençleri incelenmiştir. Küf izolatları, makroskobik ve mikroskobiközellikleri dikkate alınarak yapılan analizlerin sonucunda sıcaklığa dayanıklıAspergillus fumigatus ve Paecilomyces variotii olarak tanımlanmıştır. Isıl dirençle ilgilianaliz sonuçlarına göre; Aspergillus fumigatus'un 95oC'de 15 dakika, Paecilomycesvariotii'nin ise 90oC'de 10 dakikalık ısıl işleme dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca her iki küf izolatının da lipolitik aktiviteye sahip oldukları belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Aspergillus fumigatus, Paecilomyces variotii, Isıl direnç, Lipolitikaktivite