Yazar "Balkan, Alpay" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L. ) çeşitlerinde farklı sıra arası ve tohumluk miktarının verim ve kalite unsurlarına etkileri(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006) Balkan, Alpay; Gençtan, TemelBu araştırma,2003-2004 ve 2004-2005 yetiştirme yıllarında, Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Uygulama ve Deneme Alanı'nda, bölünen bölünmüş parseller deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, dört farklı sıra arası açıklığı (17, 34, 51 ve 68 cm) ve iki farklı tohumluk miktarının, Trakya Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilen üç ekmeklik buğday çeşidinin (Pehlivan, Flamura-85 ve Saraybosna) verim ve kalite unsurlarına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sıra arası açıklığının arttırılmasıyla bitkide başak sayısı, başak uzunluğu ve başakta tane sayısı artmış; tane verimi, m2'deki başak sayısı ve hasat indeksi ise, azalmıştır. Sıra arası açıklığın bitki boyu, başakta tane ağırlığı, başaklanma gün sayısı, olgunlaşma gün sayısı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, yaş gluten miktarı, gluten indeksi, sedimantasyon ve gecikmeli sedimantasyon üzerine etkilerinin yıllara göre farklı olduğu saptanmıştır. Sıra arası açıklığına bağlı olarak tohumluk miktarının arttırılmasıyla tane verimi, m2'deki başak sayısı, bitki boyu, başakta tane ağırlığı, hasat indeksi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve gluten indeksi artmıştır. Bitkide başak sayısı, başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başaklanma gün sayısı, protein oranı, yaş gluten miktarı, sedimantasyon ve gecikmeli sedimantasyon değeri azalmıştır. Tohumluk miktarının olgunlaşma gün sayısı üzerine etkileri ise, yıllara göre değişmiştir.Öğe Socio-Economic Conditions and Behaviors of Rice Producers in Meric Plain (Edirne, Turkey)(Univ Namik Kemal, 2016) Helvacioglu, Ipek Atilgan; Sener, Tuna; Tokatli, Cem; Balkan, AlpayMeric Plain, with wide land and water resources, is known as Agriculture Land and one of the most important agricultural regions of Turkey. This region is the largest rice cultivation area of Turkey and makes great contributions to rice production. In this study, social and economic structures of rice producers living in Ipsala, Karpuzlu and Meric regions were investigated by using some systematic data collection techniques and also a socio - economic assessment was suggested for the region according to the data.Öğe Socio-Economic Conditions and Behaviors of Rice Producers in Meriç Plain (Edirne, Turkey)(2016) Atılgan, İpek Helvacıoğlu; Şener, Tuna; Tokatlı, Cem; Balkan, AlpayGeniş arazi ve su kaynaklarına sahip olan Meriç Ovası, "Tarım Arazisi" olarak bilinir ve Türkiye'nin en önemli tarım bölgelerinden biri olarak kabul edilir. Bu bölge Türkiye'nin en büyük pirinç tarımı alanını oluşturmaktadır ve pirinç üretimine büyük katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, İpsala, Karpuzlu ve Meriç bölgelerinde yaşayan pirinç üreticilerinin sosyal ve ekonomik yapıları sistematik veri toplama teknikleri kullanılarak araştırılmış ve elde edilen verilere göre bölge için bir sosyo-ekonomik değerlendirme önerilmiştir