Yazar "Aktaş, Türkan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Akışkan yatak ortamında kuru soğanın ve soğan arpacığının temizlenmesi ve sınıflandırılması ile ilgili karakteristiklerin saptanması üzerine bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 1996) Aktaş, Türkan; Akdemir, BahattinÖZET Yüksek Lisans Tezi Akışkan Yatak Ortamında Kuru Soğanın ve Soğan Arpacığının Temizlenmesi ve Sınıflandırılmasıyla ilgili Karakteristiklerin Saptanması Üzerine Bir Araştırma Türkan AKTAŞ Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Bahattin AKDEMİR 1996, Sayfa: 63 Jüri: Prof. Dr. Selçuk ARIN Jüri: Doç. Dr. Bahattin AKDEMİR (Danışman) Jüri: Yrd. Doç. Dr. Cihangir SA?LAMII Tarımsal ürünlerin yabancı materyallerden ayrılması ve bu ürünlerin sınıflandırılması için pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin temeli, ayırma işleminin, ele alınan materyallerin fiziksel özelliklerine dayanmasıdır. Ürünlerin aerodinamik özelliklerinden yararlanılarak yapılan pnömatik sistemlerle temizleme ve sınıflandırılması da çok eskiden beri kullanılan yöntemlerden birisidir. Eleklerle sadece boyutlarına göre ayırım yapılabilmekte; farklı yoğunluğa sahip aynı boyuttaki iki parçacık elekle ayrılamamaktadır. Bunların özgül ağırlıkları arasındaki farklardan yararlanılarak ayırma işlemi pnömatik sistemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Bu araştırma Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Laboratu varında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, kuru soğanın ve soğan arpacığının temizleme ve sınıflandırma aşamaları için, akışkan yatak prensibiyle çalışan bir temizleme ve sınıflandırma sistemin tasarımı için gerekli karakteristiklerin saptanmasıdır. Bu sistemde akışkan olarak hava kullanılmıştır. Bundan dolayı araştırmada bu ürünlerin hava akımı içindeki davranışlarıyla ilgili ölçülebilir karakteristikler saptanmıştır. Denemelerde 1996 temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmiş soğan ve arpacıktan alınan örnekler kullanılmıştır. Soğan ve arpacıklar enine çap ölçümü esas alınarak saptanan büyüklüklerine bağlı olarak sırasıyla 3 ve 5 gruba ayrılmıştır. Ölçümler her gruptan alman 20'şer örnek için tek tek yapılmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kuru soğan, arpacık ve bunlar içindeki yabancı materyallerin fiziksel özelliklerini saptama, ikinci bölüm bu materyallerin tek tek hava akımı içindeki karakteristiklerini saptama ve üçüncü bölüm bunların toplu halde akışkanlaştırılmış yataktaki karakteristiklerini saptama olarak ayrılmıştır. Bunun için laboratuvarda bir hava kanalı yapılmıştır. Verileri elde etmek için bu kanaldan, çeşitli ölçüm cihazlarından ve literatürlerden saptanan eşitliklerden yararlanılmıştır. İkinci bölümde ürünler tek tek hava kanalı içineIII bırakılmıştır. Hava hızının ayarlanması ile taneler hava içinde yüzer konuma getirilmiştir. Özgül ağırlıkları ve hava içindeki direnç katsayılarının farklılığı tanelerin farklı yüzme hızlarında ve farklı seviyelerde olmalarını sağlamıştır. Üçüncü bölümde soğan ve arpacık için ayrı ayrı %0, %10, %20 ve %50 oranlarında olmak üzere değişik kirlilikte örnekler oluşturulmuş, bu örneklerin hava akımı içindeki davranışları incelenmiştir. Elde edilen verilerden; arpacıkların kritik hızlarının 10.98-16.69 m/s arasında değiştiği, keseklerin yüzme hızlarının 22.92 m/s ve daha hafif olan yaprak, sap gibi diğer materyallerin kritik hızlarının ise 8 m/s'den daha düşük olduğu, soğanların yüzme hızlarının 23.63-27.72 m/s arasında değiştiği, dikey hava akışında soğan üzerindeki gevşek kabukların 26.2 m/s hava hızında ayrılabildiği saptanmıştır.Öğe A Prototype Downdraft Gasifier Design with Mechanical Stirrer for Rice Straw Gasification and Comparative Performance Evaluation for Two Different Airflow Paths(2018) Dalmış, İbrahim Savaş; Kayışoğlu, Birol; Tuğ, Serkan; Aktaş, Türkan; Durgut, Mehmet Recai; Durgut, Figen TaşçıIn this research, a prototype downdraft throatless gasifier was designed with a mechanical stirrer. The gasifier was designed for gasification of rice straw pellets. The diameter of the reactor was 350 mm and a nominal value for the heat power of biomass input was 70 kW. Rice straws which were collected from Thrace Region of Turkey gasified for determination of the designed gasifier performance in Namik Kemal University Biosystem Engineering Laboratories. The effects of airflow path and stirring process on the gasification efficiency during the gasification process were investigated. Temperatures and airflow rates observed and adjusted by controlling the air flow rate in the automation system constantly. Pellets were gasified using two different airflow paths with the same equivalence ratio of 0.2 and these were compared. Air inlet from the top showed better results than air inlet from tuyeres. For the air inlet from the top, the higher heating value of producer gas was determined as 5.047 MJ Nm-3 and cold gas efficiency was calculated as 65.4%. H2 /CO ratio was found as 1.385 which was higher than the air inlet from tuyeres.Öğe Soğan arpacığının temizlenmesi ve sınıflandırılmasında kullanılacak akışkan yatak ortamlı bir makine prototipinin geliştirilmesi üzerine bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 2000) Aktaş, Türkan; Akdemir, BahattinÖZET DOKTORA TEZİ SOĞAN ARPACIĞININ TEMİZLENMESİ VE SINIFLANDIRILMASINDA KULLANILACAK AKIŞKAN YATAK ORTAMLI BİR MAKİNE PROTOTİPİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TÜRKAN AKT AŞ Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Makinalan Bölümü Araştırma Görevlisi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bahattin AKDEMİR 2000, Sayfa: 142 Jüri: Üye Danışman Üye Üve Üve Prof. Dr. Poyraz ÜLGER Prof. Dr. Bahattin AKDEMİR Prof. Dr. Birol KAYİŞOĞLU Doç. Dr. Ahmet ÇOLAK Doç. Dr. Levent ARIN Bu çalışmada, soğan arpacığının yoğunluklarına göre temizlenmesi ve sınıflandırılması amacıyla mekanik bir makine yerine kum akışkan olarak adlandırılan hava akımının kullanıldığı akışkan yatak ortamlı bir ayırıcının tasarımı ve uygun prototipn imalatı amaçlanmıştır. Böylece tohumluk olarak kullanılacak arpacığın yoğunluğuna göre ayrılmasıyla dikim işlemi için daha kaliteE arpacıkların elde edilmesi gerçekleşecektir. Çalışmada materyal olarak Trakya Bölgesinde soğan üreticilerinin arpacıkları temizlemek ve sınıflandırmak için kullandıkları mekanik makine ve akışkan yatak ortamlı prototip makine kullanılmıştır. Bu makkalann temizleme ve sınıflandırma etkinlikleri ve güç tüketimleri saptanmıştır. Araştırmada öncelikle akışkan yatak ortamlı ayırıcının tasarım parametrelerim belirlemek amacıyla ürünün fiziksel özellikleri, aerodinamik özellikleri ve yığın halinde oluşturdukları akışkan yataktaki özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada, akışkan yataklı ayrıcının performansım ortaya koymak amacıyla, besleme miktarı, titreşim stroku, ayırma kanalı içerisinde kullanılan delikli plakanın delik çapı bağımsız parametreler olarak seçilmiştir. Denemeler gerçekleştirilmeden önce, vantilatör ünitesinin ayırma ünitesi içince yarattığı hava akımının özellikleri belirlenmiş ve vantilatörün ayar kademeleri saptanmıştır. Denemeler sonucunda bağımsız parametrelere bağlı olarak prototip makinanın temizleme ve sınıflandırma etkinlikleri saptanmıştır. Prototip makinanın denemeleri, ön denemeler sonucu elde edilen optimum koşullarda gerçekleştirilmiştir. Bu koşullar, titreşim frekansının 12 s"1 ve eğimin %8 olduğu koşullardır. Prototip makinanın güç tüketimi; fanın yüklenme derecesine bağlı olarak artmıştır. Güç tüketimi farklı yüklenme koşullarında fan klapesinin kapalı olduğu durumda minimum 3.8 kW ve maksimum yüklenme koşulunda ise 7. 16 kW olarak saptanmıştır (10. Ayar kademesinde). Akışkan yataklı arpacık temizleme ve sınıflandırma makinasında en yüksek temizleme etkinliğine (üç tekerrür ortalaması: %82) 2 mm delik çaplı delikli plaka, 10 kg/0.408 m2 besleme miktarı (hava akımının etkili olduğu ve materyal yığınının verildiği delikli plakanın yüzey alam 0.408 m2 dir) ve 40 mm strok kullanılması durumunda ve en yüksek sınıflandırma etkinliğine ise (üç tekerrür ortalaması: %73) 2 mm delik çaplı delikli plaka, 10 kg/0.408 m2 besleme miktarı ve 60 mm strok kullanılması durumunda ulaşılmıştır.m Akışkan yataklı arpacık temizleme ve sınıflandırma makinasında en düşük temizleme etkinliğine (üç tekerrür ortalaması: %54) 6 mm delik çaplı delikli plaka, 10 kg/0.408 m2 besleme miktarı ve 20 nm strok kullanılması durumunda ve en düşük sınıflandırma etkinliğine ise (üç tekerrür ortalaması: %62) 6 mm delik çaplı delikli plaka, 10 kg/0.408 m2 besleme miktarı ve 60 mm strok kullanılması durumunda ulaşılmıştır. Makinamn temizleme ve sınıflandırma etkinliğinin her ikisini de etkileyen en önemli faktör delikli plakanın delik çapı slarak bulunmuştur. Sonuçta arpacıkların yemeklik olarak pazarlanması amacıyla temizleme ve sınıflandırma yapılması durumunda mekanik arpacık temizleme ve sınıflandırma makinasının, tohumluk olarak kullamlması amacıyla temizleme ve sınıflandırma yapılıyorsa akışkan yatak ortamlı makinsmn kullanılması önerilmiştir. ANAHTAR KELİMELER; Soğan arpaca, aerodinamik özellikler, akışkan yatak ortamı, vantilatör, ayırma ünitesi.