Yazar "Ağma, Aylin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı küspelere ve buğdaya dayalı etlik piliç rasyonlarına ?-glukanaz, hemiselülaz, pektinaz ve ksilanaz aktiviteli enzim ilavesinin performansa etkileri(Trakya Üniversitesi, 2004) Ağma, Aylin; Şenköylü, NizamettinIX Özet Son yıllarda Türkiye'de fitaz enziminin bazı etlik piliç diyetlerine ilave edilmesinin fosfor smdirimini arttırdığı görülmüştür. Ayrıca, beslemecilerin yüksek proteinli tahıllar [örneğin; buğday (yaklaşık %11) ve arpa (yaklaşık %11)] içeren daha ekonomik broyler diyetleri hazırlamasına izin veren enzim preparatlan üretilmiştir. Bununla birlikte, ayçiçeği tohumu, pamuk tohumu ve soya fasulyesi küspelerine dayalı etlik piliç diyetlerinde enzim kullanımı ile ilgili araştırmalar azdır. Buğday veya arpaya dayalı diyetlere bazı enzimlerin ilavesi yararlı olmuştur, fakat mısır-soyaya dayalı diyetlere enzim ilavesi ile ilgili az sayıda çalışmada tutarlı sonuç alınmıştır. Bu çalışmada besin maddeleri bakımından yeterli ve eşit diyetlere biri ksilanaz, diğeri pektinaz, endo-l,3(4)-|3-glukanaz ve hemiselülaz aktiviteli iki ticari enzimin iki halinin (var, yok) etlik piliç rasyonlarma sırasıyla %0.1, %0.2 düzeyinde ilave edilmesinin etkileri araştırılmıştır. Bir günlük yaştaki 240 adet Ross ırkı broyler civcivler bireysel olarak tartılıp, tesadüfi olarak her bir göze 10 hayvan düşecek şekilde 24 kafese yerleştirilmiştir. Hayvanlar, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü' nün deneme ünitelerinde 0-14 günlük yaşta başlatma (%22 ham protein, 12.77 MJ ME/kg veya 3050 kcal ME/kg), 15-28 günlük yaşlar arasında büyütme (%20 ham protein, 12.98 MJ ME/kg veya 3100 kcal ME/kg) ve 29-42 günlük yaşlarda bitirme (%18 ham protein, 13.40 MJ ME/kg veya 3200 kcal ME/kg) yemleri ile beslenmiştir. Araştırmada kullanılan yemler T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'ndeki yem ünitesinde hazırlanmıştır. Daha sonra Gebze'de bulunan bir yem peleüeme tesisinde peletlenmiştir. Civcivlere başlatma, büyütme ve bitirme olmak üzere üç farklı rasyon ve su ad libitum olarak verilmiştir ve deneme odalarında ışık 23 saat aydınlık, 1 saat karanlık olacak şekilde uygulanmıştır. Çalışmanın amacı, soya fasulyesi, ayçiçeği ve pamuk tohumu küspeleri gibi farklı bitkisel protein kaynaklarına ve %20 düzeyinde buğdava davalı veme enzim (ksüanaz.pektinaz, endo-l,3(4)-P-glukanaz ve hemiselülaz aktiviteli) ilavesinin broyler performans parametreleri üzerine etkilerini araştırmaktır. Denemenin sonuçları aşağıdaki gibidir; 1) Farklı bitkisel protein kaynaklarına ve buğdaya dayalı broyler diyetlerine 100 ppm Ronozyme WX + 200 ppm Ronozyme VP ilavesinin 42 günlük yaştaki canlı ağırlık ve ağırlık kazancım arttırma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, 0-42. günler arasındaki yem tüketimi ise düşüş göstermiştir. 2) Enzim ilavesinin ana etkisi, yem etkinliğinde belirgin artış olduğunu göstermiştir (PO.0318). Enzim ilave edilen grupla, edilmeyen kontrol grubu karşılaştmldığmda yem dönüşüm oram 3 puan azalmış, %2 gelişme görülmüştür. 3) Enzim ilavesiyle farklı protein kaynaklan arasında önemli bir fark görülmemiştir. Yalnızca enzim ilavesinin ana etkisinde istatistiki olarak önemli fark gözlenmiştir. 4) Karkas ağırlığı ve abdominal yağ oram da istatistiki olarak enzim ilavesinden etkilenmemiştir. ANAHTAR KELİMELER: bitkisel protein kaynaklan, buğday, enzim, broyler