Yazar "Şehirali, Sezen" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Damla sulama yöntemi ile sulanan fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) su kullanım özellikleri(2005) Şehirali, Sezen; Erdem, Tolga; Erdem, Yeşim; Kenar, DinçerDamla sulama yöntemi ile sulanan kuru fasulyenin su kullanım özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışmada, bitkiye, tükettiği su miktarının % 0, 25, 50, 75 ve 100' ün karşılandığı beş farklı sulama programı uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, bitki su ihtiyacının tamamının karşılandığı koşullarda, fasulye bitkisinin mevsimlik bitki su tüketimi 732 mm olarak ölçülmüştür. Elde edilen tane verimleri, uygulanan toplam sulama suyu ve mevsimlik bitki su tüketimi ile doğrusal ilişkiler göstermiştir. Çalışmada, mevsimlik su-verim ilişkisi faktörü (ky) 1.04 olarak saptanmıştır. Ayrıca, deneme konularına göre sulama suyu kullanım randimani(IWUE) 0.34 - 0,41 kg/m3, su kullanım randımanları (WUE) ise 0,20 - 0.37 kg/m3 arasında değişmiştir.Öğe Trakya bölgesinde ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin elektroforetik yöntemle ayırt edilmesi(1999) Şehirali, Sezen; Başer, İsmet; Yorgancılar, Özcan; Bilgin, Oğuz[Abstract Nıt Available]Öğe Trakya Bölgesinde tarla bitkileri çeşitlerinin elektroforetik yöntemle ayırt edilmesi(1999) Şehirali, Sezen; Başer, İsmet; Yorgancılar, Özcan; Bilgin, OğuzKültürü yapılan bitki çeşitlerinde farklılıkların ayırt edilmesinde bitki vejetatif kısımları ya da tohumlarının genotipik özellikleri dikkate alınarak yapılmaktadır. Ancak bu gibi özelliklerin bazıları, çevre koşullarından çok kuvvetli etkilenmektedir. Bireylerdeki fenotipik farklılıklar her zaman genotipik farklılığı yansıtmamaktadır. Bu nedenle fenotipik olarak fark gözlenemeyen bireylerin gerçekte genotipik olarak farklı olup olmadıklarını saptayabilmek için, genotipin oluşmasındaki olaylar dizisinin daha alt basamaklarına inme gereği vardır. Bir başka deyişle, kullanılan yöntemlerle elde edilen verilerin, kimyasal yöntemlerle desteklenmesi gerekmektedir. Bu yöntemlerin başında elektroforetik yöntemler yer almaktadır. Burada farklı genler tarafından kontrol edilen farklı protein ve enzimlerin molekül ağırlığı ve elektriksel alandaki yüklenebilme durumlarına bağlı olarak jel içinde farklı hızda hareket etmeleri nedeniyle, değişik bant desenlerinin oluşumu (parmak izleri), çeşit ayırımının temelini oluşturmaktadır. Önerilen projede Trakya Bölgesinde yetiştirilen Tarla Bitkilerinde tohumluklarının populasyon analizlerinin yalnızca genoripsel farklılıklara göre değil elektroforetik yöntemlere göre de yapılarak güvenilir veriler elde edilmektedir.