Yazar "Özer, Nuray" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Determination of the Fungi Responsible For Black Point in Bread Wheat and Effects of the Disease on Emergence and Seedling Vigour(Trakya Üniversitesi, 2005) Özer, NurayBu çalışmada ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerine (Flamura 85, Katia, Pehlivan ve Sana) ait taneler 2000 ve 2001 yıllarında Tekirdağ’da bulunan çiftçi tarlalarından toplanmış, sağlıklı ve embriyo kararması hastalığı belirtisi gösteren tanelerin embriyo, endosperm ve tane kabukları ayrılarak agar ortamına alınmış, gelişen funguslar tanımlanmıştır. Aynı çeşitler saksı denemelerinde kullanılarak hastalığın çimlenme ve fide çıkış gücü (sürgün uzunluğu, sürgün ve kök kuru ağırlığı) üzerine etkisi belirlenmiştir. Her iki yılda da Alternaria alternata (Fr.) Keissler, embriyo kararması gösteren tanelerin özellikle endosperm ve tane kabuğu kısımlarından en yaygın tür olarak ancak düşük oranlarda izole edilmiştir. Sağlıklı görünen tanelerde ise hasta tanelerden izole edilen fungusların hiçbirisine rastlanmamıştır. Embriyo kararması belirtisi gösteren, 2000 yılına ait tanelerde çimlenmenin geciktiği, 2001 yılına ait tanelerde ise önemli derecede fide çıkış gücünün azaldığı belirlenmiştir. 2000 ve 2001 yıllarında tanelerin sırasıyla süt olum ve çiçeklenme dönemlerinde yüksek miktarda yağan yağmurlar olgunlaşmayı geciktirerek hastalığın ortaya çıkmasında muhtemelen etkili olmuştur.Öğe Tohumla ve toprakla taşınan funguslar ile soğan arasındaki patojen konukçu ilişkilerinde bazı bitki ekstraktları ve kompostlarının rolü(2000) Özer, Nuray; Kaçar, Özlem; Çıtır, Ahmet; Mirik, MustafaBu çalışmada, adaçayı (Salvia officinalis L ), melissa (Melissa officinalis L. ) kekik (Origanum sp. ), nane (Mentha piperita L.) ile sarımsak yumrularından (Allium sativum L.), ayçiçeği (Helianthus annuus L.) ve yonca (Medicago saüva L) saplarından hazırlanmış korripostlardan elde edilen ekstraktlarm soğanda (Allium cepa L.) patojen olan Aspergillus. niger v. Tiegh. vé Fusarium oxysporum Schi, üzerine etkinlikleri in vitro, in vivo ve tarla koşullarında araştırılmıştır. In vitro denemelerde ekstraktlarm 5 farklı dozda (%1.25, %2.5, %5, %10 ve %20), fungusların koloni gelişimine ve spor çimlenmesine etkinlikleri belirlenmiş, etkili bulunan ekstraktlarm fungusun tohum enfeksiyonuna, enzim ve izoenzim aktivitesine etkileri değerlendirilmiştir. Ekstraktlarm tümü F. oxysporum 'un, sarımsak, ayçiçeği kompostu ve yonca kompostu ekstraktları A. niger'm miselial koloni gelişimini ve spor çimlenmesini özellikle % 10 ve 20 dozlarında engellemişlerdir. Melissa dışındaki tıbbi bitkilerin uçucu yağları etmenlerin misel gelişimlerini % 45 ila % 93 arasında değişen oranlarda engellemişlerdir. Sarımsak yumru ekstraktı % 10 dozunda her iki etmenin sıvı kültürde Poligalakturonaz (PG), Pektin Metil Galakturonaz (PMG), Pektin Liyaz (PNL) ve Pektat Liyaz (PL) enzim ve izoenzim aktivitesini azaltmış, tohum enfeksiyonunu önlemiş, enfekteli tohumlardaki enzim aktivitesini engellemiştir. Aynı kriterler yönünden yonca kompostu % 10 dozunda sadece A. niger üzerine, kekik (% 10) sadece F. oxysporum üzerine etkili bulunmuştur. In vivo testlerde patojenler hem tohuma hem toprağa inokule edilmiş, ekstraktlar tohuma uygulanmıştır. Sarımsak ekstraktı uygulaması en iyi etkiyi göstererek, her iki etmen tarafından oluşturulan hastalık oranını ve enfekteli yumrulardaki PL enzim aktivitesini azaltmıştır. Bu ekstrakt etmenlerle doğal olarak bulaşık iki farklı yerde yürütülen tarla denemeleri sonucunda % 57 ve % 61.9 oranında etkili olmuştur.